De bisschoppen van Congo hebben de kiescommissie opgeroepen om de verkiezingsuitslag bekend te maken. Volgens de plaatselijke Kerk wijst de uitslag duidelijk een winnaar aan.
De kiescommissie had toegezegd de voorlopige resultaten bekend te maken op 6 januari, maar dat is niet gebeurd. De onduidelijkheid rondom de kwestie doet vermoeden dat president Joseph Kabila zijn macht wil behouden.
Kabila is sinds 2001 aan de macht en wist de verkiezingen met twee jaar uit te stellen. Omdat hij zelf niet meer verkiesbaar is, schoof hij een kandidaat naar voren die hem op moet volgen. Het gaat om Emmanuel Ramazani Shadary, die zichzelf intussen als winnaar heeft uitgeroepen. Shadary nam het op tegen twee andere presidentskandidaten, Martin Fayulu en Felix Tshisekedi.
De Kerk van de Democratische Republiek Congo speelde een belangrijke rol bij de presidentsverkiezingen. Ze stelde meer dan 40.000 observatoren ter beschikking om toezicht te houden op een eerlijk verloop van de presidentsverkiezingen op 30 december. Hoewel de verkiezingsuitslag volgens de Congolese bisschoppen voor zich spreekt mogen zij niet zeggen wie de winnaar is. Alleen de kiescommissie heeft in het land de bevoegdheid om de uitslag bekend te maken.
De bisschoppen hebben aangegeven geen invloed uit te willen uitoefenen, maar roepen de kiescommissie wel op om de uitslag bekend te maken, in “waarheid en gerechtigheid”.
Volgens bisschop Marcel Utembi van Kisagani zal de Congolese Kerk de verkiezingsuitslag respecteren, ongeacht wie de winnaar wordt. Het hoofd van de bisschoppenconferentie zegt ook dat bij twijfel over het een eerlijk verloop van de bekendmaking de bisschoppen duidelijk zullen zeggen dat de uitslag niet overeenkomt met de daadwerkelijke stemgang.
“Het Congolese volk heeft haar lot toevertrouwd aan regeringsleiders. De bisschoppen vragen hen om voor een goede regering te zorgen”, aldus Utembi.
Paus Franciscus heeft tijdens zijn toespraak aan de diplomaten bij de Heilige Stoel op maandag, het land opgeroepen de verkiezingsuitslag te respecteren.
“Moge het land de langverwachte verzoening hervinden en een vastberaden weg inslaan naar ontwikkeling, door een einde te maken aan de onveiligheid die miljoenen mensen aangaat, waaronder vele kinderen”, zei Franciscus. (KN/VN)