De Democratische Republiek Congo heeft niet alleen af te rekenen met de coronacrisis. Ook het dodelijke ebolavirus is opnieuw opgedoken. De bisschoppen van het land vragen om voortzetting van de maatregelen daartegen.
Sinds Goede Vrijdag zijn er ten minste drie nieuwe gevallen van besmetting met ebola bevestigd in het oosten van het Centraal-Afrikaanse land.
Op Goede Vrijdag stierf een man in Beni aan het virus, op Eerste Paasdag een jong meisje. Een derde persoon wordt behandeld.
Tot Goede Vrijdag was er 54 dagen geen nieuwe ebolabesmetting vastgesteld in Congo. Ook was het veertig dagen geleden dat de laatste ebolapatiënt genezen was verklaard.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stond op het punt om de ebola-epidemie in Congo voor beëindigd te verklaren.
Volgens aartsbisschop Marcel Utembi Tapa van Kisangani waren de nieuwe gevallen “voor ieder van ons een verrassing”.
“Iedereen in de wereld heeft een probleem – we worstelen met Covid-19”, zei hij in een interview met Catholic News Service. “Dat is nu het voornaamste probleem in de wereld, maar in ons land worstelen we nu met zowel ebola als Covid-19.”
De voorzorgsmaatregelen tegen het virus moeten worden voortgezet, zei de aartsbisschop. Volgens hem heeft de overheid medische teams naar de gebieden gestuurd waarin de nieuwe gevallen zijn gemeld.
“Wij zijn als bisschoppen vanwege Covid-19 niet bijeen kunnen komen, maar ik ben van mening dat de ebolamaatregelen, waaronder handen wassen en het niet eten van wild vlees, voortgezet moeten worden.”
Sinds het ebolavirus in 2018 in Oost-Congo opdook, heeft het daar meer dan 3450 mensen besmet en 2250 levens geeist. Het is daarmee de op een na zwaarste uitbraak van het virus, na die van 2014-2016 in West-Afrika.
De WHO liet weten “precies om deze reden” teams beschikbaar te hebben gehouden in Congolese gebieden met een hoog risico.
Medewerkers van de organisatie zien een drievoudige uitdaging in Congo: naast Covid-19 en ebola, is er een humanitaire crisis gaande.
Ghislain Mukanaa van de katholieke hulporganisatie CRS vertelt dat er in en rond Beni, “het epicentrum” van de ebola-uitbraak, gevaccineerd wordt. Ook wordt er onderzocht met wie besmette mensen in contact zijn geweest.
Congo heeft momenteel ook te kampen heeft met uitbraken van de mazelen en cholera.
Tot nu toe zijn er in Congo een kleine driehonderd bevestigde gevallen van Covid-19. Ten minste 22 mensen overleden aan de gevolgen van de ziekte.
De hoofdstad van het land, Kinshasa, lijkt de voornaamste ‘coronabrandhaard’ te zijn. In andere regio’s is een klein aantal gevallen gemeld.
Ebola “was een meer lokale uitbraak”, zei Mukana. Covid-19 daarentegen “is een pandemie, en mensen erkennen snel de ernst van de situatie”.
De Congolezen hebben, vertelde Mukana, kunnen zien hoe snel het coronavirus zich elders verspreidde en hoe snel er voorzorgsmaatregelen zijn genomen.
“Naar mijn mening zullen gemeenschappen in de Democratische Republiek Congo ontvankelijker zijn voor de preventieve boodschappen rond Covid-19, dan dat zij waren in gebieden die door ebola werden geraakt.”