<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Dappere Myanmarese zuster op BBC-lijst meest inspirerende en invloedrijke vrouwen

KN Redactie 8 december 2021
image
Zuster Ann Rose Nu Tawng werd wereldwijd geprezen om haar heldhaftige daad bij een anti-coup demonstratie in Myanmar. Nu staat ze op een BBC-lijst van meest inspirerende en invloedrijke vrouwen van het jaar. Foto: CNS Photo - Myitkyina News Journal

Ze werd het symbool van de landelijke protesten in Myanmar toen ze voor gewapende veiligheidstroepen knielde en de agenten smeekte niet te schieten op onschuldige burgers. Nu staat zuster Ann Rose Nu Tawng op de BBC-lijst van meest inspirerende en invloedrijke vrouwen van het jaar.

Op de indrukwekkende lijst staan de namen van honderd vrouwen: Nobelprijswinnaars, politici en professoren – en die van de dappere religieuze.

“Zuster Ann Rose Nu Tawng heeft openlijk gesproken over het beschermen van burgers, vooral kinderen”, schrijft de BBC. “Ze is opgeleid als vroedvrouw en heeft de afgelopen twintig jaar een dienstbaar leven geleid, recentelijk zorgde ze voor Covid-19-patiënten in Myanmar.”

‘Een groot hart’

De 45-jarige zuster trok op 28 februari wereldwijd de aandacht doordat ze op haar knieën ging voor de gewapende veiligheidstroepen, haar handen naar de hemel opstak en smeekte: “Niet schieten, dood de onschuldigen niet. Als je wilt, raak mij dan.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Foto’s en filmpjes van deze gebeurtenis gingen viraal. Mensen in Myanmar prezen de zuster, ook op Facebook.

“Wat ze deed, is een daad die gedaan kan worden door mensen met een groot hart. Dit soort mensen zijn zeldzaam”, zei een Facebook-gebruiker genaamd Jewel. Veel Facebook-gebruikers in Myanmar, een overwegend boeddhistisch land, schreven simpelweg: “Respect.”

Helft Afghaanse vrouwen

De Engelse BBC maakt jaarlijks een lijst van de honderd meest invloedrijke en inspirerende vrouwen wereldwijd. Dit jaar kwam de helft van de vrouwen op de lijst uit Afghanistan.

Op de lijst van dit jaar stonden onder meer ook de Pakistaanse Malala Yousafzai, de jongste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede ooit; Samoa’s eerste vrouwelijke premier, Fiame Naomi Mata’afa; en de Amerikaan Heidi J. Larson, hoofd van The Vaccine Confidence Project.

Bron: Catholic News Service

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.