fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Dode en gewonden na aanslag met kapmes in twee Spaanse kerken

Selinde van Dijk-Kroesbergen 26 januari 2023
image
Het plein bij twee kerken in de Zuid-Spaanse plaats Algeciras is afgezet. Woensdagavond doodde een man een koster en verwondde hij vier andere mensen met een kapmes. Foto: Facebook Andalucia Informacion

Een man die woensdagavond met een kapmes twee kerken binnenliep, heeft een koster gedood en vier mensen verwond. De aanslag vond plaats in de Zuid-Spaanse plaats Algeciras.

De dader is volgens verschillende Spaanse media van Marokkaanse afkomst en liep volgens ooggetuigen rond in een djellaba (een lang gewaad met lange mouwen). Inmiddels heeft de politie hem aangehouden.

Motief

Het Openbaar Ministerie houdt volgens de krant El Pais rekening met een terroristisch motief. Volgens de NOS leven moslims en katholieken dicht op elkaar in de stad, zonder dat er sprake is van religieuze problemen. Ook heeft de moslimgemeenschap deze aanslag meteen scherp veroordeelt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De dader was vroeg op de avond al de San Isidro-kapel ingegaan, zo meldt de krant El Mundo. Hij zou daar vernielingen hebben aangericht en tegen de aanwezigen hebben geschreeuwd dat ze “de islamitische religie moesten volgen”.

Later op de avond kwam hij terug in de kapel waar hij met de priester – Antonio Rodríguez – een woordenwisseling had en vervolgens de geestelijke met een kapmes neerstak. De priester is zwaargewond en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Hierna ging de dader naar de kerk van La Palma, zo’n 200 meter verderop, waar hij de koster doodstak en drie anderen verwondde.

https://www.kn.nl/donaties/

Na een poging om een derde kerk binnen te dringen, vluchtte de dader. De politie vond hem snel en overmeesterde hem.

Havenstad

De plek waar deze aanslag plaatsvond, ligt op een strategisch belangrijk punt. Algeciras is de havenstad waar vandaan de veerponten naar de twee Spaanse enclaves Ceuta en Melilla in Noord-Marokko vertrekken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.