fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Drama tijdens bedevaart: 12 doden bij busongeluk in Kroatië

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 augustus 2022
image
Op weg naar de Bosnische bedevaartsplaats Medjurgorje belandde zaterdag een bus met pelgrims in de greppel. Minstens twaalf mensen kwamen om en 32 mensen raakten gewond. Screenshot: World News 24

Twaalf Poolse pelgrims op weg naar Medjugorje kwamen zaterdagochtend om het leven toen hun bus in een greppel belandde. Nog eens 32 mensen raakten gewond, van wie sommigen ernstig.

Volgens een woordvoerder van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn alle slachtoffers volwassenen. Onder de pelgrims waren drie priesters en zes zusters, zo meldt de BBC.

In slaag gevallen

Het busongeluk gebeurde rond 05.40 uur, zo’n zestig kilometer ten noordoosten van de Kroatische hoofdstad Zagreb.

De Poolse autoriteiten hebben opdracht gegeven de oorzaak van het busongeluk te onderzoeken. De NOS meldt dat de buschauffeur mogelijk achter het stuur in slaap is gevallen. Of hij het ongeluk overleefd heeft, is onbekend.

Medeleven

Paus Franciscus zei zondag na het angelusgebed dat hij voor de slachtoffers bad.

image
Sinds 2019 zijn kerkelijke bedevaarten naar Medjugorje toegestaan. Op de foto pelgrims in het bedevaartsoord in 2020. CNS - Matko Biljak, Reuters

Eerder al betuigden de premier van Polen, Mateusz Jakub Morawiecki, en de premier van Kroatië, Andrej Plenković, hun medeleven metf de slachtoffers en de nabestaanden van de overledenen.

Mariaverschijningen

De pelgrims waren op weg naar Medjugorje, in Bosnië en Herzegovina, waar Maria al sinds 1981 regelmatig zou verschijnen. Over de echtheid van de verschijningen heeft het Vaticaan nog geen definitieve uitspraak gedaan. Wel zijn sinds 2019 kerkelijke bedevaarten naar deze plek toegestaan.

https://www.kn.nl/donaties/

In Medjugorje vond afgelopen week het jaarlijkse grote jongerenfestival plaats, waarvoor tienduizenden jongeren bijeengekomen waren.