<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Duits onderzoek: ‘Halvering aantal betalende kerkleden in 2060’

KN Redactie 7 mei 2019
image
(Foto: Annette Fischer - Unsplash)

Het aantal Duitsers dat de door de overheid geheven kerkbelasting betaalt, is in 2060 naar verwachting gehalveerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Freiburg.

De onderzoekers baseren hun voorspelling op het teruglopende aantal dopen in Duitsland, het toegenomen aantal mensen dat zich uitschreef uit de kerken, en de algehele bevolkingskrimp van naar verwachting 21 % in 2060.

‘Kirchensteuer’

In totaal zal daardoor het aantal mensen dat de zogeheten ‘Kirchensteuer’ betaalt met 49 % afnemen. De Duitse belastingdienst int inkomstenbelasting bij ingeschreven kerkleden, die vervolgens verdeeld wordt onder de katholieke en protestantse kerken. Belastingbetalers kunnen daarvan afzien, door officieel te verklaren dat zij geen lid meer zijn.

De Kirchensteuer leverde de gezamenlijke kerken in 2017 12,1 miljard euro op – waarvan 6,4 miljard naar de katholieke Kerk ging. Overigens was in het voorbije decennium juist een gestage stijging van de inkomsten uit de kerkbelasting te zien: in 2007 bracht die nog ‘slechts’ 8,9 miljard euro in het laatje, waarvan 4,9 miljard naar de katholieken ging.

Onderzoeker: geen ‘eindtijdsprofetie’

Econoom Bernd Raffelhüschen, die het onderzoek leidde, zei tegen de Duitse kerkelijke website EKD.de dat de voorspelling niet als een “eindtijdsprofetie” gelezen mag worden. Er zijn volgens hem wel degelijk mogelijkheden voor verandering. Volgens Raffelhüsen beschikken de kerken in Duitslands de komende twee decennia nog over voldoende financiële bronnen om een transformatie mogelijk te maken.

“De Duitse bisschoppen moeten zich dringend bezinnen op de toekomst van de kerkbelasting”

Reactie bisschoppen: geen paniek, wel discussie

Ook kardinaal Reinhard Marx, voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, zegt dat het onderzoek “geen reden voor paniek” is. Hij noemde het rapport veeleer een “oproep om te evangeliseren”.

In maart had bisschop Gregor Maria Hanke van Eichstätt zijn collega’s al opgeroepen om over het onderwerp te discussiëren. “Wij, de Duitse bisschoppen, moeten ons dringend bezinnen op de vraag over hoe kerkbelasting kan en moet worden voortgezet. Ik mis het debat hierover, terwijl zowel de katholieke als de protestantse kerken te maken hebben met een grote jaarlijkse terugloop”, aldus Hanke.

Nederlands model

Hanke vroeg zich hardop af of een vrijwillige bijdrage – naar het Nederlandse model van de Actie Kerkbalans – niet beter zou zijn dan een verplichte belasting. Ook de inkomsten van Kerkbalans lopen echter al jaren terug, zo bleek onlangs uit onderzoek van Katholiek Nieuwsblad.

(Bronnen: Catholic News Agency, Statista.de)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.