<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Duitsers mogen Kerstmis in de kerk vieren

KN Redactie 15 december 2020
image
Dit jaar helaas niet mogelijk: misdienaars zingen tijdens een eerdere kerstnachtmis in het Duitse Bonn. Foto: CNS Photo - Harald Oppitz, KNA

Religieuze vieringen blijven in Duitsland onder strikte voorwaarden toegestaan, ook nu het land vanaf woensdag in harde lockdown gaat. De Duitse bisschoppen zijn blij, maar roepen tegelijk op tot “uiterste voorzichtigheid”.

Wereldberoemde kerstliederen zoals ‘Stille Nacht’ zullen er deze kerst echter niet in de Duitse kerken klinken. Zingen is verboden en iedereen zal een mondkapje moeten dragen. Verder blijft de minimale afstand van anderhalve meter tussen mensen gehandhaafd en zullen zitplaatsen via registratie moeten worden toegewezen als het verwachte bezoekersaantal de capaciteit van een kerk overstijgt.

Verantwoordelijkheid

Bondskanselier Angela Merkel benadrukte dat de coronavoorschriften in kerken en andere gebedshuizen strikt moeten worden nageleefd.

“Verantwoordelijkheid en gevoel voor verhoudingen zijn aspecten die nu nodig zijn”, zei de woordvoerder van de Duitse bisschoppenconferentie, Matthias Kopp, tegen persbureau KNA.

De Kerk is blij met de “huidige mogelijkheid om de vieringen op dit moment voort te zetten”, vervolgde. “Tegelijkertijd pleiten we opnieuw voor uiterste voorzichtigheid en strikte naleving van alle bestaande hygiëne- en veiligheidsmaatregelen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Kopp is zich er terdege van bewust dat veel mensen wantrouwend naar de Kerken kijken in de huidige situatie. Waarom mogen die open blijven, maar bioscopen, theaters, musea en restaurants niet? Zelfs de verwijzing naar de grondwettelijk verankerde vrijheid van godsdienst overtuigt niet iedereen.

Details verhelderen

De kanselier en de premiers van de deelstaten besloten afgelopen zondag dat religieuze bijeenkomsten alleen zijn toegestaan onder strenge voorwaarden. De exacte details zullen moeten worden verhelderd tijdens gesprekken van het ministerie van Binnenlandse Zaken met de verschillende Kerken en geloofsgemeenschappen.

In sommige deelstaten moeten de tijden van de erediensten op kerstavond worden gewijzigd in overeenstemming met de avondklok. Veel kerken plannen tijdens Kerstmis meer vieringen dan normaal om de capaciteitsvermindering te compenseren.

Volgens bisschop Georg Bätzing, voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, zijn de Kerken beter voorbereid op Kerstmis dan op Pasen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.