fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Duizenden Ierse pelgrims blootvoets in de voetsporen van Sint Patrick

Selinde van Dijk-Kroesbergen 2 augustus 2022
image
Afgelopen zondag beklommen duizenden pelgrims de Ierse berg Croagh Patrick, waar St. Patrick veertig dagen en nachten verbleef om er te vasten. Foto: Wikipedia

Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronapandemie bewandelden duizenden pelgrims de heiligste berg van Ierland voor de traditionele Reek Sunday-bedevaart. De lokale Kerk is blij dat de traditie “stand weet te houden”.

De bedevaart wordt traditioneel gehouden op de laatste zondag van juli, maar werd in 2020 en 2021 uitgesteld.

Traditie

De top van de berg Croagh Patrick is al meer dan 1500 jaar de bestemming van veel pelgrims. Tegenwoordig bewandelen ongeveer een miljoen mensen, jong en oud, jaarlijks de berg. Op Reek Sunday beklimmen meer dan 25.000 pelgrims Croagh Patrick.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Officiële cijfers van zondag 31 juli zijn er niet, maar een lokale priester zei tegen de Ierse radiozender RTE dat er meer pelgrims waren dan hij had verwacht en dat de traditie “stand had weten te houden”.

Ander perspectief

De berg dankt zijn naam aan Sint Patrick, die in het jaar 441 veertig dagen en nachten op de top doorbracht om te vasten. Aartsbisschop Francis Duffy van Tuam verwees dan ook in zijn preek in de St. Mary’s Church in Westport, zo’n negen kilometer bij de berg vandaan, naar de heilige.

Hij noemde Sint Patrick, “de apostel van de Ieren” die een centrale rol speelde bij het verspreiden van het christelijk geloof op het eiland. Ook sprak hij over het belang om in de voetsporen van de heilige te treden.

image
Twee zusters maakten de tocht in habijt. Ze zeiden dankbaar te zijn om met het Ierse volk te bidden voor vernieuwing van het geloof. Foto: CNS - Sarah Mac Donald

“Bergen, en een zo majestueuze als deze, zetten ons aan om een groter geheel te zoeken. Of we nu op de top of in de laaglanden zijn, dit torenhoge stuk aarde en rots luidt gedachten van een ander perspectief in”, zei de aartsbisschop.

Klim in habijt

Onder de pelgrims waren ook twee zusters van de Congregatie van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid. Zij maakten de klim in hun habijt, wat veel bekijks trok. Ze vertelden aan RTE dat ze veel positieve reacties ontvingen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Eén van de zusters, zuster Augustina Matusik uit Polen, zei dat ze erg dankbaar was om hier te zijn en met het Ierse volk te bidden voor de vernieuwing van het geloof, niet alleen in de Ierse harten maar in de wereld.

Bescherming en biecht

Vlak bij het standbeeld van Sint Patrick, aan de voet van het bergpad, deelde Breda Tumulty van het Legioen van Maria speciale medailles uit om de pelgrims te beschermen tijdens de eerste tocht sinds de pandemie.

image
Op de top van de berg Croagh Patrick werden er ieder uur Missen gehouden. Foto: CNS - Oisin Walsh, Catholic Communications Office

Boven op de berg werd er de hele ochtend ieder uur een Mis gevierd en was er de mogelijkheid om te biechten.

Rituelen

Sommige pelgrims hielden vast aan het ritueel om kloksgewijs en biddend rondom objecten te lopen die ze tijdens de klim tegenkomen.

https://www.kn.nl/donaties/

Ook liep menig pelgrim de tocht van ongeveer twee uur tot aan de top en anderhalf uur terug op blote voeten. Op de vraag waarom, antwoordde pelgrim Micheál Ó Gallachóir aan persbureau CNS dat hij het als boetedoening deed. “Het is niet goed als ik geen pijn krijg.” Heel erg is die pijn volgens hem nooit geweest. Een snee of wond heeft hij nog nooit opgelopen, hooguit een blaar.