<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Een grote eer’: ramen Parijse Notre-Dame worden in Keulen gerestaureerd

KNA 25 oktober 2022
image
Keulse experts restaureren vier glas-in-loodramen van de in 2019 afgebrande kathedraal van Notre-Dame. De ramen op de foto zijn niet dezelfde die in Keulen hersteld worden. Foto: CNS - Christophe Ena, pool via Reuters

Frankrijk en Duitsland hebben de handen ineengeslagen voor de restauratie van de in 2019 afgebrande Notre-Dame. Keulse experts restaureren vier glas-in-loodramen van de kathedraal.

Glasexperts van de bouwafdeling van de dom van Keulen zijn momenteel bezig met het schoonmaken van de ruiten, scheuren in het glas te lijmen en breuken in het loodgaas te solderen. Ook brengen ze nieuw cement aan bij de buitenkant van de ramen.

Open in 2024

De herinstallatie van de ramen in Parijs zal gedaan worden door dezelfde afdeling uit Keulen, met hulp van Franse experts. Eerst moeten de vier ramen vrij worden gemaakt van loodstof, dat de ruiten bedekte tijdens de brand op 15 april 2019. Het beroemdste kerkgebouw van Parijs gaat volgens de planning weer open in 2024.

De Franse instanties die belast zijn met de restauratie van de kathedraal, hebben meerdere deskundige ateliers gevraagd om aan de herstelwerkzaamheden bij te dragen. De bouwafdeling van de dom van Keulen ondersteunt de restauratie door zich over de ramen te ontfermen. De vier ramen zijn in 1965 gemaakt door glas-in-loodkunstenaar Jacques Le Chevallier.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De samenwerking is mede mogelijk gemaakt door een Duitse inzamelactie, die ongeveer een half miljoen euro opleverde.

‘Een grote eer’

“Het is een grote eer voor ons om mee te helpen aan de restauratie van de kathedraal en de herstelling van de uitstraling die dit gebouw ooit had”, zegt Peter Füssenich, bouwmeester van de dom van Keulen.

“De brand in de Notre-Dame deed ons veel pijn”, zegt Hendrik Wüst, de gouverneur van Noordrijn-Westfalen. Om een van Europa’s monumenten in vlammen op te zien gaan was “pijnlijk en verschrikkelijk”, aldus de gouverneur. Volgens hem toont het feit dat de restauratie van de Parijse ramen in Keulen gebeurt hoe goed de verhoudingen tussen Duitsland en Frankrijk zijn.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.