<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Een stap vooruit’: paus biedt Canadese inheemse leiders luisterend oor

Selinde van Dijk-Kroesbergen 29 maart 2022
image
Afgevaardigden van Canadese inheemse volkeren ontmoetten maandag paus Franciscus in het Vaticaan. Foto: CNS - Paul Haring

Paus Franciscus had maandag ontmoetingen met vertegenwoordigers van de Canadese oorspronkelijke volkeren Métis en Inuit. De bijeenkomsten vonden plaats naar aanleiding van de ontdekkingen van ongemarkeerde massagraven op de plaats van voormalige kostscholen in Canada.

De afgevaardigden van de Métis en de Inuit hadden maandag afzonderlijke ontmoetingen van elk ongeveer een uur met de paus. De delegatie van de First Nations zal hem donderdag ontmoeten, en op vrijdag zal paus Franciscus de drie groepen samen toespreken. Familieleden en aanhangers zijn dan ook welkom om de reactie van de paus te horen.

De Canadezen bezoeken het Vaticaan gedurende een week. Aanvankelijk stond het bezoek voor december gepland, maar het moest vanwege de coronapandemie verplaatst worden.

Trauma’s

Met hun bezoek willen de delegaties – die vergezeld werden door zes Canadese bisschoppen – aandacht voor hun geschiedenis en verhaal vragen. De negatieve impact van de kostscholen is altijd nog groot en heeft bijgedragen aan het veroorzaken van intergenerationele trauma’s.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Natan Obed, voorzitter van de Inuit Tapiriit Kanatami, legde journalisten na afloop van de ontmoeting met de paus uit dat veel Inuit praktiserend katholiek zijn, maar dat “er ook velen zijn die nog steeds worstelen om een relatie met de katholieke Kerk te hebben vanwege het trauma dat ze zelf hebben ervaren of het trauma dat hun dierbaren hebben meegemaakt”.

Ongeveer 150.000 inheemse kinderen werden tussen 1970 en 1997 gedwongen om naar de door de overheid gefinancierde residentiële scholen te gaan. Op deze scholen werden de inheemse talen en cultuuruitingen verboden en veel kinderen werden er fysiek, mentaal of seksueel misbruikt. Ongeveer zestig procent van deze 139 scholen in Canada werd gerund door katholieke religieuze orden of bisdommen.

Excuses

De bijeenkomst van vandaag was “slechts een stap vooruit op onze reis”, zei Cassidy Caron, voorzitter van de Métis. “We kijken uit naar wat paus Franciscus van plan is te doen als hij ons in Canada komt bezoeken.”

Paus Franciscus gaf in oktober vorig jaar aan open te staan voor een bezoek aan Canada, wat hij maandag herhaalde. Hoewel de reis nog niet officieel is aangekondigd, wordt verwacht dat hij dit jaar Canada zal bezoeken. Volgens een Canadese bisschop grapte de paus dat hij tijdens de ijskoude winter het noorden van Canada liever niet zou bezoeken.

De delegatie wil dat de paus tijdens zijn bezoek aan Canada publiekelijk zijn excuses aanbiedt voor de behandeling door de Kerk van inheemse volkeren en haar samenwerking met kolonisten.

De Canadese inheemse bevolkingsgroepen Inuit en Métis vertelden maandag hun verhaal aan paus Franciscus. Na afloop spraken ze met journalisten op het Sint-Pietersplein.

Naast excuses hebben de Inuit ook gevraagd om restitutie voor de rol van de Kerk in het runnen van de scholen. Daarnaast vroegen ze om de tussenkomst van de Kerk bij het overtuigen van pater Johannes Rivoire om terug te keren naar Canada om te worden aangeklaagd. De priester wordt beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen en zou in Frankrijk verblijven.

Een ander verzoek dat uit de ontmoeting met de Métis naar voren kwam, was om toegang te krijgen tot registers van bisdommen en ordes die verband houden met de inheemse kinderen die in de kostscholen verbleven.

Blijvende verzoening

“We hebben paus Franciscus en katholieken over de hele wereld uitgenodigd om zich bij ons, de Métis-natie, aan te sluiten op onze weg van waarheid, gerechtigheid en genezing. We hopen dat door zich aan ons te committeren, door zich in te zetten voor echte actie, de Kerk eindelijk kan beginnen met haar eigen weg naar zinvolle en blijvende verzoening”, aldus Caron.

Bronnen: CNS en CNA

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.