<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Egyptische politie rolt terreurcel op die vermoedelijk kerken wilde aanvallen

Sanne Gerrits 16 april 2020
image
Archiefbeeld: de Egyptische politie aan het werk na een aanslag op een kerk in Helman, net buiten Cairo. CNS photo/Amr Abdallah Dalsh, Reuters

De Egyptische politie heeft in Cairo een terroristencel opgerold, die vermoedelijk aanslagen op christelijke kerken voorbereidde.

Zeven verdachten en één politieagent verloren hun leven tijdens de arrestatie, die ontaardde in een urenlang vuurgevecht, meldt AsiaNews.

Voorbereiding aanslag

Dinsdag werden de bewoners van de al-Amiriyah-wijk in het oosten van Cairo opgeschrikt door geweerschoten. In de opeengepakte nauwe straten van de wijk hadden terroristen een plek gevonden. Daar bereidden zij waarschijnlijk een aanslag op de christelijke gemeenschap. Die had tijdens het komende koptische paasfeest moeten plaatsvinden.

Politie inval

Na een tip viel de politie de bewuste flat binnen. Een minstens vier uur lang vuurgevecht ontstond, waarbij zeven vermoedelijke terroristen en één politieagent de dood vonden. Drie andere agenten raakten gewond.

In de flat vond de politie een grote hoeveelheid wapens en munitie. De groep had een paar dagen eerder informatie verzameld over kerken.

Vermoedelijk banden met IS

De cel had vermoedelijk banden met Islamitische Staat. IS riep de afgelopen weken herhaaldelijk op om tijdens de coronacrisis aanslagen te plegen. De terreurgroep is nog steeds actief in Egypte, vooral in het noordelijk gedeelte van de Sinaï en in de hoofdstad Cairo.

Geen zorgen

De Egyptische christenen maken zich echter niet bezorgd, omdat alle kerken toch al gesloten zijn vanwege het coronavirus. Priester Rafic Greiche, hoofd van het mediacomité van de Raad voor Kerken van Egypte zei tegen AsiaNews: “Mijn persoonlijke mening is dat de kerken geen daadwerkelijk doelwit konden zijn voor aanslagen. Misschien hadden zij wel een andere plek op het oog.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.