<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Eritrea: sluiten katholieke ziekenhuizen zal ‘vernietigend effect’ hebben

Catholic News Agency 25 juli 2019
image
Eritrese katholieken in Asmara. Foto: CNA - Aid to the Church in Need

De Eritrese regering sloot recent alle katholieke ziekenhuizen en klinieken in het land. Kerk in Nood waarschuwt dat dit een vernietigend effect zal hebben op de lokale bevolking.

Lokale bronnen lieten de katholieke hulporganisatie weten dat de situatie in het land schrijnend is. Zij laken de internationale onverschilligheid en gebrek aan ingrijpen.

“Ze weerhouden ons ervan om het weinige wat we kunnen geven te geven, op plekken waar niemand zich om de bevolking bekommert, zelfs de staat niet”, zei een bron tegen Kerk in Nood. “Wat moeten de mensen nu doen?”

Verordening

Vorige maand bezette het leger alle 22 katholieke ziekenhuizen en klinieken. Patiënten werd verteld naar huis te gaan. Daarna namen militairen de gebouwen over.

De regering beroept zich op een verordening uit 1995. Daarin staat dat sociale en welzijnsprojecten onder de staat vallen. De verordening werd sindsdien af en aan gebruikt om kerkelijke instellingen te sluiten of te bezetten. Ook christelijke en islamitische scholen werden gesloten.

Vergeldingsmaatregel

Volgens de BBC geloven analysten dat de inbeslagname van kerken een vergeldingsmaatregel is, omdat de Kerk in april opriep tot hervormingen om emigratie tegen te gaan. De bisschoppen hadden ook opgeroepen tot nationale verzoening.

Als de regering de Kerk belemmert haar werk te doen, zijn het de mensen die daaronder lijden, waarschuwt Kerk in Nood.

“Wat moeten de mensen nu doen?”
- Lokale bron tegen Kerk in Nood

Niet voldoende materiaal

De hulporganisatie zegt dat staatsziekenhuizen niet voldoende materiaal en middelen hebben om de zorg van de gesloten katholieke instellingen over te nemen. Katholieke ziekenhuizen en klinieken bevinden zich vooral op het platteland, zo meldt Vatican News.

Kerk in Nood benadrukt ook dat in de katholieke ziekenhuizen mensen van allerlei religies werden behandeld. Zo’n 95% van alle Eritreërs is niet katholiek.

Reactie bisschoppen

De Eritrese bisschoppen hebben zich uitgesproken tegen het sluiten van de ziekenhuizen. Zij benadrukken dat de sociale dienstverlening van de Kerk niet moet worden gezien als een vorm van verzet tegen de regering.

“Elke maatregel die ons verhindert om de plichten te vervullen die voortkomen uit het hoogste gebod van naastenliefde is en blijft een overtreding van de fundamentele rechten van de godsdienstvrijheid”, schreven zij in een verklaring.

Veel emigratie

Eritrea is een eenpartijstaat waar de mensenrechten regelmatig worden ondermijnd. De Amerikaanse regering bepaalde in 2004 dat Eritrea om die reden “een land van bijzondere zorg” is.

Veel vooral jonge Eritreërs emigreren naar het buitenland, omdat ze willen ontsnappen aan de dienstplicht, of vanwege een gebrek aan mogelijkheden, vrijheid, opleiding of goede zorg.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.