<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Eritrese regering neemt alle katholieke ziekenhuizen in beslag

Sanne Gerrits 28 juni 2019
image
Vrouwen op straat in de Eritrese stad Asmara. CNS Photo/Thomas Mukoya, Reuters

De regering van Eritrea heeft drie ziekenhuizen, twee gezondheidscentra en zestien klinieken in beslag genomen die eigendom waren van de katholieke Kerk.

Duizenden zieken in het Oost-Afrikaanse land zijn sindsdien gedwongen hun ziekbed te verlaten en zijn verstoken van iedere medische zorg, meldt Kerk in Nood.

Soldaten drongen de ziekenhuizen binnen, dwongen de patiënten het te verlaten en namen de kloosters in die de ziekenhuizen draaiend hielden.

Reden onduidelijk

De redenen achter de militaire actie blijven onduidelijk. Een bron verklaarde aan hulporganisatie Kerk in Nood, dat de regering mogelijk de enige verstrekker van medische zorg wil zijn.

De meeste mensen in het land zouden echter een voorkeur hebben voor de katholieke klinieken, omdat deze beter uitgerust zijn en meer goed opgeleid personeel hebben. In de staatsklinieken kampt men steeds met tekorten aan materiaal en mensen, omdat veel hoogopgeleiden het land verlaten.

De katholieke ziekenhuizen behandelen ieder jaar minstens 170.000 patiënten. Een deel van hen loopt het gevaar te sterven als er niet snel wordt ingegrepen, stelt Kerk in Nood.

Reactie Eritrese bisschoppen

De bisschoppen van Eritrea hebben de acties sterk veroordeeld. In een brief aan de minister van Volksgezondheid schrijven ze: “Het is de plicht en het recht van de katholieke Kerk om liefdeswerk te verrichten, om de mensheid te genezen, om bij te dragen aan de ontwikkeling van het volk. Al onze werken zijn gericht op het volk en niet tegen de regering en het land. We willen het niet vervangen of er tegen strijden.”

Ze vragen de minister hoe deze acties hebben kunnen plaatsvinden in een land waar de wet leidend zou moeten zijn. Ook waarschuwen ze voor revolutie.

“We zien deze acties als een schending van de rechten van de Kerk. Een actie die de logica van het geweld, volgt kan alleen maar geweld ten gevolg hebben en daar dragen wij als Kerk niet de verantwoordelijkheid voor. Wij als katholieke Kerk willen de vreedzame weg gaan en het gesprek met u aangaan. We vragen alleen om orde en gerechtigheid, en dat onze eigendommen niet gehinderd worden.”

Oproep tot vasten en gebed

De brief, gedateerd op 13 juni, is ondertekend door aartsbisschop Mengesteab Tesfamariam en de drie andere bisschoppen van Eritrea.

Zaterdag 22 juni volgde een nieuwe brief van de aartsbisschop, zo meldt Vatican News. Daarin roept hij de Eritrese katholieken naar aanleiding van de gebeurtenissen op tot het houden van zeventien dagen van vasten en gebed. “Alleen God kan ons troosten en onze problemen oplossen”, schrijft hij.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.