<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Europese bisschoppen pleiten voor heropening kerken en betere bescherming godsdienstvrijheid

KN Redactie 21 juli 2021
image
Een man bidt de rozenkrans in een Ierse kerk. Door de coronacrisis is de vrijheid van geloof verslechterd. De Europese bisschoppen willen dat de EU dit herstelt en zich meer inzet voor godsdienstvrijheid wereldwijd. Foto: CNS Photo - Cilian Kelly

De Europese bisschoppen roepen de Europese Unie (EU) op om zich meer in te zetten voor de godsdienstvrijheid. Dit zou de strategische rol van de EU wereldwijd ten goede komen. Ook willen ze dat de kerken in Europa langzaam maar zeker weer open gaan op het niveau van voor de pandemie.

“Kwetsbare religieuze gemeenschappen ervaren discriminatie, onverdraagzaamheid en, in sommige gevallen, vervolging als slachtoffers van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden”, schreef de Commissie van Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE) deze week in een gezamenlijke verklaring met de niet-katholieke Conferentie van Europese Kerken.

De verklaring volgde op een online bijeenkomst die kerkvertegenwoordigers vorige week hadden met het nieuwe Sloveense voorzitterschap van de EU, dat op 1 juli aantrad.

‘Europese strategische cultuur van vrede’

Betere bescherming en bevordering van de vrijheid van godsdienst of overtuiging in de wereld zou de rol van de EU als “wereldwijde humanitaire, ontwikkelings-, economische en vredesactor” versterken. “Niet alleen als een mensenrecht, maar ook als een strategische dimensie van democratische vrijheid, conflictpreventie en een manier om sociale vrede, gerechtigheid en verzoening te bevorderen”, aldus de in Brussel gevestigde commissie.

De bisschoppen vragen de EU haar Richtlijnen voor Religieuze Vrijheid van 2013 te actualiseren. Ze willen dat de EU een mechanisme opzet om de richtlijnen wereldwijd te versterken in lijn met “een nieuwe Europese strategische cultuur van vrede”.

Christelijke idealen

“Samen vertegenwoordigen we het lidmaatschap van ongeveer 380 miljoen EU-burgers. We zijn sterk toegewijd om het Europese project te ontwikkelen op basis van de christelijke idealen van gerechtigheid, vrede en de integriteit van de schepping”, voegden ze eraan toe.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De afgelopen jaren nemen de schendingen voor vrijheid van geloof en overtuiging over de hele wereld steeds meer toe. Kerkleiders hebben de EU herhaaldelijk opgeroepen om de bescherming ervan te koppelen aan haar hulp- en handelspakketten.

In mei werd de Cypriotische christendemocraat Christos Stylianides als nieuwe EU-gezant voor godsdienstvrijheid aangesteld. De functie was de anderhalf jaar ervoor vacant geweest.

Heropening kerken in EU

Ook binnen Europa is er volgens de bisschoppen werk aan de winkel. Ondanks de huidige toename van het aantal coronagevallen willen de bisschoppen de vrijheid van eredienst weer terug op het niveau van voor de pandemie zien. Ook al is godsdienstvrijheid een zaak van de nationale autoriteiten van de 27 lidstaten, deze wordt ook beïnvloed door het EU-beleid, vinden ze.

“De vrijheid van godsdienst of overtuiging moet worden bevorderd en beschermd in onze Europese samenlevingen – we moedigen het EU-voorzitterschap aan om door deze lens naar EU-initiatieven te kijken”, aldus de commissie.

“Heropeningsbeleid moet rekening houden met de situatie en behoeften van kerken, zowel als actoren die herstel kunnen vergemakkelijken door hun sociale acties, en als actoren die herstelondersteuning nodig hebben.”

Vaccins

Verder staat in de verklaring dat een “veerkrachtig en gezond Europa” meer zorg zou moeten tonen voor “verborgen kwetsbaarheden” in de EU-samenlevingen, en ook moet zorgen voor een rechtvaardige distributie van vaccins.

Bron: Catholic News Service

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.