fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Europese bisschoppen tegen Rusland: ‘Stop met vijandigheden’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 17 oktober 2022
image
De Commissie van de Bisschoppenconferenties in de Europese Unie (COMECE) publiceerde vrijdag na afloop van hun plenaire vergadering in Brussel een slotverklaring waarin ze Rusland oproepen te stoppen met "vijandigheden". Ook moedigen ze de EU aan om eenheid te bewaren. Foto: COMECE

In een verklaring die de Commissie van de Bisschoppenconferenties in de Europese Unie (COMECE) vrijdag publiceerde, roepen de Europese bisschoppen Rusland op onmiddellijk te stoppen met de “vijandigheden”. Ook vragen ze alle betrokken partijen te werken aan een oplossing voor het conflict.

“We maken ons grote zorgen dat recente acties verdere uitbreiding van de aanhoudende oorlog veroorzaken, met rampzalige gevolgen voor de mensheid”, schrijven de Europese bisschoppen in hun slotverklaring.

De Europese bisschoppen stelden hun slotverklaring op aan het einde van hun plenaire vergadering die woensdag tot en met vrijdag in Brussel plaatsvond.

Waanzin

In hun verklaring uiten de bisschoppen hun “diepe droefheid over het afschuwelijke menselijk lijden dat de bevolking van Oekraïne is aangedaan door de meedogenloze militaire agressie, die geïnitieerd is door de Russische autoriteiten”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook zeggen ze de slachtoffers van deze oorlog nabij te zijn. “Miljoenen vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn gedwongen hun huizen te verlaten”, schrijven ze. En velen “lijden in Oekraïne of in hun buurlanden vanwege de waanzin van oorlog.”

Europese eenheid

De gevolgen van de oorlog raken ook burgers in andere Europese landen en er buiten, stellen de bisschoppen. Zo hebben burgers te maken met ernstige sociaaleconomische ontberingen als gevolg van de energiecrisis, stijgende inflatie en stijgende kosten voor het levensonderhoud.

De solidariteit van Europese leiders aan Oekraïne en hun pogingen om het leed van alle Europeanen te verzachten laat volgens de bisschoppen het belang van een sterke Europese eenheid zien. Ze moedigen politieke leiders dan ook sterk aan om “hun eenheid te bewaren en toegewijd te blijven aan het Europese project”.

Rome

De volgende plenaire vergadering zal in Rome plaatsvinden en zal in het teken staan van de verkiezing van een nieuw COMECE-voorzitterschap.

https://www.kn.nl/donaties/