fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Europese bisschoppen vrezen voor godsdienstvrijheid in EU

Jonathan Luxmoore - OSV News 23 maart 2021
image
Mensen lopen langs de gesloten Sacré-Coeur-basiliek in Parijs. Foto: CNS Photo - Laure Playoust/Hans Lucas, Reuters

De Europese bisschoppen waarschuwen voor een geleidelijke inperking van de godsdienstvrijheid in Europa. Coronamaatregelen en initiatieven om radicalisering van de islam tegen te gaan, hebben de vrijheid van geloof in sommige landen binnen de Europese Unie op onevenredige wijze verminderd.

Dit zei de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE) gisteren in een verklaring tegenover persbureau Catholic News Service (CNS). Dat had vragen gesteld naar aanleiding van een online vergadering van de COMECE vorige week. Daarin werd onder meer over godsdienstvrijheid gesproken met de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margaritis Schinás.

Geen vervolging, wel verontrustende trend

De bisschoppen willen met hun verklaring niet zeggen dat christenen of gelovigen binnen de EU worden vervolgd. “Maar, we kunnen deze verontrustende trend niet negeren”, zeggen ze.

“Er is een gebrek aan begrip en, in sommige gevallen, een gebrek aan belangstelling voor wat religie is en wat die betekent voor miljoenen mensen in de EU.”

Kerk moet grenzen aangeven

De bisschoppen vinden dat “de EU als baken van grondrechten” verantwoordelijk is voor de bescherming van de godsdienstvrijheid. Maar de Kerk moet ook haar grenzen aangeven.

“Vrijheid van godsdienst kan onder bepaalde voorwaarden worden beperkt, en dit wordt toegestaan door internationale mensenrechtennormen. Als Kerk moeten we echter vastberaden zijn over hoe, wanneer en tot welk punt we bereid zijn om beperkingen op het kerkelijk leven te accepteren.”

Spirituele en morele dimensie van de mens

De commissie haalde paus Franciscus aan die had gewaarschuwd “de spirituele en morele dimensie van de menselijke persoon” niet als “minder belangrijk dan lichamelijke gezondheid” te beschouwen. Religieuze vrijheid mag volgens de paus niet worden gezien als slechts “een uitvloeisel van de vrijheid van vergadering”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Negeren grondrechten

In een eerdere verklaring van 22 januari zei kardinaal Jean-Claude Hollerich, voorzitter van COMECE, al dat hij vreesde voor “een bredere, toenemende trend” van het negeren van grondrechten die worden beschermd door de Europese Conventie (1950) en het Handvest van de grondrechten van de EU (2000).

De COMECE vreest dat religie tot een “subcultuur” verwordt en dat het “verloren zal raken in een groot gebied gewijd aan cultuur en sport”.

Beteugelen radicale islam

“Vaak hebben initiatieven gericht op het beteugelen van radicale vormen van de islam uiteindelijk een harde en invasieve impact op alle kerken en religieuze gemeenschappen die geen enkele bedreiging vormen voor de democratie of de grondrechten”, aldus COMECE.

De COMECE onderstreept het belang van de onderlinge samenhang van de verschillende mensenrechten. Die mag niet worden ondermijnd, verklaren de bisschoppen. Ook mogen de verschillende rechten niet selectief in een hiërarchie worden geplaatst, waarbij de vrijheid van religie eerder wordt verwaarloosd dan bevorderd. Deze tendens brengt het hele bouwwerk van mensenrechten in gevaar en moet overwonnen worden, aldus de verklaring van de COMECE.