fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Filipijnse bisschoppen: ‘Manila zinkt, laten we voor het milieu zorgen’

Catholic News Service 29 september 2021
image
De Filipijnse regering probeert een deel van de Baai van Manila te herstellen en te verfraaien. Foto: CNS Photo - Eloisa Lopez, Reuters

Twee Filipijnse bisschoppen hebben alarm geslagen over de stijgende zeespiegel en het dalende grondwater die van Manila één van de snelst zinkende steden ter wereld maken.

Voorzitter Pablo Virgilio David van de Filipijnse bisschoppenconferentie herinnerde met bisschop Arturo Bastes van Sorsogon de katholieken eraan paus Franciscus ‘milieu-encycliek’ Laudato Si’ serieus te nemen.

Een meer

“Let op, kustparochies in Navotas en Malabon… Laten we alsjeblieft de klimaatcrisis tot onze pastorale topprioriteiten voor sociale actie maken”, schreef bisschop David op zijn Facebook-pagina.

Hij verwees naar een rapport van Greenpeace Oost-Azië waarin wordt beweerd dat de dichtbevolkte regio van Manila tegen 2030 een meer zal zijn. Volgens de studie is de zeespiegel het afgelopen decennium met “ongekende snelheden” gestegen vanwege klimaatverandering als gevolg van milieu-misbruik.

Overstromingen

Het rapport zei dat een groot deel van het grondgebied van de stad de gevolgen van overstromingen binnen tien jaar zal voelen, wat betekent dat meer dan anderhalf miljoen inwoners van Manila ontheemd zouden zijn.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bisschop David zei dat parochianen de gevolgen van overstromingen en de stijging van kustwateren als gevolg van orkanen al lang voelen. Toch zijn velen doorgegaan met afval in de wateren te gooien.

Stijgende zeespiegel

“We hebben de aanhoudende en extreme zeespiegelstijging in de afgelopen decennia als gevolg van klimaatverandering gevoeld. Nu worden we bedreigd met het zinken van onze kustlijnen en overstromingen die miljoenen van onze mensen zouden verdrijven en miljarden in onze economie zouden vernietigen. Dus alsjeblieft, laten we voor ons milieu zorgen”, voegde bisschop David eraan toe.

Zinkende stad

De prelaat haalde een andere studie aan die wees op de stijging van de zeespiegel in de Baai van Manila met 1,3 centimeter per jaar.

“We hebben rapporten en gegevens die zeggen dat Manila met een snelheid van 10 centimeter per jaar zinkt als gevolg van de overmatige onttrekking van grondwater in de regio. Hoe meer water we onttrekken, hoe meer we zinken”, voegde hij eraan toe.

Gezamenlijke aanpak

De bisschop drong er bij katholieken op aan om niet alleen op overheidssteun te vertrouwen als het gaat om het aanpakken van klimaatverandering en andere milieuproblemen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“De aarde is ons gemeenschappelijk huis. Laten we het samen aanpakken – persoonlijk, binnen onze families, door ons afval te verminderen en kraanwater te besparen. Al deze kleine dingen dragen bij aan het laten genezen van onze omgeving. Anders zullen we tegelijkertijd verdwijnen”, zei bisschop David.

Hebzucht

Intussen waarschuwde bisschop Bastes de katholieken dat hebzucht de sleutel tot de ondergang van de mensheid zou zijn als er niets aan gedaan wordt.

“Onze geldzucht – tot het punt waarop we onze omgeving als een gemeenschappelijk huis uitbuiten – staat centraal bij het oplossen van klimaatverandering. Paus Franciscus is hier duidelijk over”, zei bisschop Bastes tegen ucanews.com.

De bisschop daagde de regering uit om het milieu prioriteit te geven als “een urgent probleem”, zoals de coronapandemie.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21