fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Filipijnse Kerk veroordeelt slachtpartij onder inheemse bevolking

Catholic News Service 5 januari 2021
image
Filipijnse katholieken bidden een kerstnoveen in het heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Eeuwigdurende Bijstand in Manilla. Foto: CNS photo - Lisa Marie David, Reuters

Katholieke bisschoppen op de Filipijnen hebben met afschuw gereageerd op de moord op negen inheemse stamleiders tijdens een poging tot massa-arrestatie. Zij trekken de officiële lezing van de autoriteiten, dat de inheemse leiders rebellen zijn die het vuur hadden geopend op veiligheidstroepen, in twijfel.

De negen werden op 30 december doodgeschoten toen regeringstroepen in de provincie Capiz probeerden 28 mensen van de inheemse Tumandok-bevolking te arresteren. Zij werden ervan beschuldigd communistische rebellen te zijn, aldus ucanews.com.

‘Onnodig geweld’

Volgens de autoriteiten probeerden veel van de verdachten zich te verzetten tegen arrestatie en werden zij neergeschoten nadat ze het vuur hadden geopend op veiligheidstroepen. Volgens de autoriteiten werden nog eens 17 mensen gearresteerd.

“Is dit de manier waarop we Kerstmis vieren als christelijk land en het nieuwe jaar verwelkomen?”
- Bisschop Gerardo Alminaza van San Carlos, Filipijnen

Het aartsbisdom Capiz veroordeelt wat het “onnodig gebruik van geweld” noemt, en eist een volledig onderzoek. “Laat ons echte resultaten zien die gebaseerd zijn op waarheid en gerechtigheid”, zo stond te lezen in een verklaring van 3 januari.

Ongewapend

Ook bisschop Gerardo Alminaza van San Carlos gaf een verklaring af waarin hij het geweld veroordeelt, zo meldt ucanews.com.

“Is het nodig onze vermeende vijanden te doden, vooral de ongewapende? Is dit de manier waarop we Kerstmis vieren als christelijk land en het nieuwe jaar verwelkomen? Kunnen we dit als een geweldige prestatie beschouwen dat negen stamleiders werden gedood?”, vraagt bisschop Alminaza.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Geweldsspiraal

Volgens hem komen ‘red tagging’ en buitengerechtelijke executies veel voor op de Filipijnen. Ook veel kerkgangers in zijn bisdom worden ervan beschuldigd lid te zijn van de gewapende vleugel van de communistische partij.

Alminaza: “Hoe lang zal deze geweldsspiraal voortduren? Hebben we geen vreedzame middelen meer? Geloven we echt serieus dat dit een effectieve en blijvende manier is om onze sociale problemen op te lossen?”

‘Zorg voor goed onderwijs’

Bisschop Alminaza omschrijft het incident als een bewuste aanval op de inheemse bevolking. “Inheemse volkeren zouden beschermd moeten worden door de regering. Ze zijn weerloos en velen van hen hebben nog steeds onderwijs nodig. In plaats van ze te doden, geef ze een opleiding, zodat ze de problemen beter kunnen begrijpen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21