fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Franse aartsbisschop: ‘De Kerk gaat door een periode van zuivering’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 31 januari 2023
image
Aartsbisschop Eric de Moulins-Beaufort van Reims sprak zaterdag over het feit dat het geloof voor veel Europeanen geen bron meer is waarop zij hun keuzes en leven baseren. Foto: Wikidata

Voor de meerderheid in Europa is het geloof niet langer meer “relevant”. De Kerk moet inzien dat het geloof niet langer de basis is waarop mensen hun leven, keuzes en handelen baseren. Dat zei de Franse aartsbisschop van Reims – Eric de Moulins-Beaufort – zaterdag in zijn preek tijdens de jaarlijkse Karelsmis in de kathedraal van Frankfurt.

De voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie was dit keer de hoofdcelebrant bij de Mis ter gelegenheid van de gedachtenis van Karel de Grote. Voorafgaand aan de Mis sprak De Moulins-Beaufort in het Haus am Dom, een centrum voor educatie en cultuur van het Duitse bisdom Limburg.

‘Meer hinderlijk dan nuttig’

In niet mis te verstane woorden beschreef hij een Europa waarin de Kerk eerder als lastig en vervelend wordt gezien dan als nuttig en inspirerend. De Kerk is niet langer de ,oeder die mensen in staat stelt om in de Geest te leven; geloof is “niet meer relevant” voor een meerderheid van de Europeanen, zei de aartsbisschop.

Ook al “raken de woorden van Jezus” nog altijd mensen, meestal resulteert het in “een voorbijgaand gevoel”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De Kerk biedt staten niet langer de middelen van betekenis, troost en toewijding die hun eigen tekortkomingen goedmaken”, lichtte de aartsbisschop toe. “Voor velen lijkt het een overblijfsel uit het verleden, meer hinderlijk dan nuttig.”

De Moulins-Beaufort wees hierbij op wandaden die binnen de Kerk zijn gepleegd en grotendeels verdoezeld werden. Hierdoor is de Kerk volgens de aartsbisschop voor veel mensen eerder “een verontrustende kracht” geworden.

Nederigheid

Evenals Duitsland is ook Frankrijk opgeschrikt door misbruikschandalen in de Kerk. In 2021 kwam na uitgebreid onderzoek een rapport uit waarin werd aangenomen dat tussen 1950 en 2020 rond de 3000 Franse priesters zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik.

“Er zijn extreem hoge aantallen van misbruik ontdekt in onze Kerk, evenals veel geweld”, vertelde De Moulins-Beaufort in het Haus am Dom. “Misschien is het enige teken dat we als Kerk van Christus kunnen geven dat we onze weg in nederigheid voortzetten. We moeten voor de getroffenen zorgen en hun waar mogelijk hun rechten teruggeven. Er is geen excuus voor wat er is gebeurd.”

https://www.kn.nl/donaties/

De Kerk moet ook dingen veranderen om misbruik te voorkomen, aldus de aartsbisschop. “Nu weten we dat autoriteit mensen kan corrumperen – dat geldt voor de Kerk en de samenleving en voor de hele mensheid. We willen de Kerk van Christus zijn en geen Kerk van macht!”

Periode van zuivering

Ook sprak de aartsbisschop over de “verschrikkelijke schaduwkanten” uit het verleden van kolonisatie en de rol van de missionaire Kerk. Maar ondanks alle tekortkomingen en misdaden ziet Moulins-Beaufort dat er hoop is. “Zalig zijn de armen van geest; want aan hen behoort het koninkrijk der hemelen”, citeerde hij een van Jezus’ zaligsprekingen.

De Kerk bevindt zich in een “periode van zuivering”, waarin “het Evangelie opnieuw zal verschijnen als het vuur dat onze opvatting van de wereld vernieuwt en dat ons perspectief op de ander, op vreemdelingen, op de armen, op de niet-menselijke schepping bepaalt”.

Op die manier zal de Kerk weer de plaats zijn waar een onverwachte mate van vrijheid en vreugde wordt ervaren, zei de kritische en hoopvolle aartsbisschop.