<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Franse bisschoppen reageren voorzichtig op gele hesjes-protesten

KN Redactie 5 december 2018
image
(Foto: KrisAus67 CCBY Flickr.com)

Franse katholieke leiders reageren voorzichtig op de protesten van de ‘gele hesjes’. De bisschoppen betuigen hun medeleven met degenen die het zwaarst door de economische hervormingen zijn getroffen, maar geven geen steun aan de protestbeweging.

De gele hesjes protesteerden in de afgelopen weken op verschillende plaatsen, waaronder de Franse hoofdstad Parijs. De manifestaties liepen daar uit op gewelddadige rellen. Honderden mensen raakten gewond, auto’s werden in brand gestoken en zelfs monumenten werden niet ontzien. Bij eerdere snelwegblokkades vielen drie doden.

Dinsdag kondigde de Franse premier Edouard Philippe de voorgestelde verhoging aan van de brandstofbelasting zes maanden op te schorten. De verhoging zou in januari van kracht worden en is een van de redenen waarom de actievoerders de straat op gaan.

Economische situatie

Bisschop Gilbert Aubry van Saint-Denis de la Réunion is volgens CNA de meest uitgesproken Franse bisschop over de kwestie. Aubry is werkzaam op het eilandje Réunion in de Indische Oceaan. De bisschop van het Frans overzees gebiedsdeel noemt de burgerlijke onrust en het geweld onaanvaardbaar, maar vindt ook dat de algemene economische situatie in ogenschouw moet worden genomen.

“We veroordelen het destructieve geweld, de rellen, en daarbij moeten we zoeken naar de oorzaken van dit geweld en de nodige oplossingen”, aldus de bisschop. “40% van onze bevolking leeft onder de armoedegrens en 24% is werkloos. Sommigen zeggen dat ze aan het eind van de maand niets te eten hebben. Dat is de realiteit “, aldus Aubery op 21 november in lokale media. Ook op het eiland Réunion was er volgens de bisschop sprake van gewelddadige protesten.

Aubery zegt ook dat het belangrijk is om jongeren niet de schuld te geven van het geweld, waarbij nationale monumenten zoals de Arc de Triomphe zijn vernield. “We kunnen niet over jonge mensen in het algemeen spreken en zeggen: ‘Jongeren organiseren de rellen.’ Vandalen zijn oncontroleerbare elementen en onruststokers die profiteren van een moeilijke situatie. De overgrote meerderheid van degenen die we jonge mensen noemen, is geen vandaal”, aldus de bisschop.

‘Wat kunnen we zeggen?’

Volgens het Franse dagblad La Croix laten veel bisschoppen en katholieke groeperingen zich voorzichtig uit over de kwestie. Enerzijds veroordelen ze de uit de hand gelopen protesten, anderzijds hebben ze begrip voor de onderliggende oorzaken. Hetzelfde medium meldt dat bisschop Xavier Malle van Gap et d’Embrun zich op sociale media op de vlakte houdt over de protesten. “Er is enige druk op de bisschoppen om een standpunt in te nemen over de gele hesjes. Maar wat kunnen we zeggen?”, citeert de krant hem.

In hetzelfde artikel komt Jérôme Deschard aan het woord, die voorzitter is van Mouvement Chrétien des Retraités, een christelijke organisatie van gepensioneerden. Hij toont zich voorzichtig solidair met de demonstranten en deelt hun zorgen over de daling van de koopkracht voor mensen met een laag inkomen.

Groene Agenda

De nu uitgestelde verhoging van de brandstofbelasting maakt onderdeel uit van grote economische hervormingen die president Emmanuel Macron door wil voeren. De belasting zou leiden tot een verdere stijging van de brandstofprijzen in Frankrijk. Die zijn het afgelopen jaar al met ongeveer 23 procent omhoog gegaan. De Franse regering voerde eerder ook een CO2-belasting in van 7,6 cent per liter brandstof als onderdeel van haar ‘groene agenda’.

In januari hadden ook strengere emissienormen voor auto’s van kracht moeten worden. Ook deze maatregelen zijn echter zes maanden opgeschort in een poging om de burgerlijke onrust te sussen. (CNA)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.