<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Genderwet’ kan jongeren schaden, zeggen Schotse bisschoppen

KN Redactie 20 december 2022
image
Vandaag en morgen spreekt en stemt het Schotse parlement over een wetswijziging die de drempel voor geslachtsverandering moet verlagen. Foto: CNS - Russel Cheyne, Reuters

Katholieke bisschoppen hebben Schotse politici gevraagd een wetsvoorstel te verwerpen dat mensen meer ruimte geeft om hun geslacht te kiezen en veranderen.

Op 21 december stemt het Schotse parlement over aanpassingen aan de zogeheten ‘Gender Recognition Reform (Scotland) Bill’. In een verklaring voorafgaand aan de stemming zeggen de Schotse bisschoppen dat de voorstellen “onveilig zijn en jonge mensen kunnen schaden”.

Eis van diagnose geschrapt

De wet zou het gemakkelijker maken voor mensen om van geslacht te veranderen door het schrappen van de wettelijke eis van een medische diagnose van genderdysforie. Ook de nu nog geldende wachttijd van twee jaar voor het verkrijgen van een officiële erkenning wordt geschrapt in het voorstel.

“Kinderen moeten ervan worden weerhouden om verklaringen af te leggen over hun geslacht, die kunnen leiden tot onomkeerbare ingrepen”
- Schotse bisschoppen

Mensen zouden dan binnen zes maanden wettelijk van geslacht kunnen veranderen door zich gewoon te identificeren met een nieuw geslacht van hun keuze. Ook wordt de leeftijd voor geslachtsverandering verlaagd van 18 naar 16 jaar.

‘Ernstig bezorgd’

In haar verklaring zei de Schotse bisschoppenconferentie “ernstig bezorgd” te zijn over het wetsvoorstel en drong er bij de leden van het Schotse parlement op aan zich ertegen te verzetten.

“Kinderen moeten ervan worden weerhouden om permanente wettelijke verklaringen af te leggen over hun geslacht, die kunnen leiden tot onomkeerbare ingrepen, waaronder chirurgie”, aldus de bisschoppen. “Het verlagen van de minimumleeftijd van 18 naar 16 jaar en het invoeren van een systeem van zelfidentificatie zal meer kinderen en jongeren op dit pad brengen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De bisschoppen wijzen er ook op dat diverse vrouwenorganisaties in Schotland zich tegen de wetswijziging hebben gekeerd, vooral vanwege “de risico’s voor de veiligheid van vrouwen en meisjes door mannen die zichzelf als vrouw aanduiden en toegang krijgen tot ruimtes waar alleen vrouwen zijn”, aldus de verklaring.

Gewetensvrijheid

Ook maakt de Schotse Kerk zich zorgen over de menings- en gewetensvrijheid van mensen die het niet eens zijn met dergelijke wettelijke veranderingen.

“De vrijheid om het redelijke standpunt in te nemen dat sekse gegeven en onveranderlijk zijn” moet worden gehandhaafd, vooral voor hen die werken in “het onderwijs, de gezondheidszorg, het gevangeniswezen, of als trouwambtenaar die, vanuit zowel redelijk als religieus perspectief, het huwelijk zien als een verbintenis tussen één man en één vrouw”, aldus de verklaring van de bisschoppen.

Draagvlak

De eerste versie van de Schotse wet werd in maart 2022 met een ruime meerderheid aangenomen door het parlement. Daarna volgde nog een reeks amendementen, waarvan de meeste vooralsnog echter niet aangenomen werden.

Ook het draagvlak voor deze derde ronde van wetswijzigingen lijkt vooralsnog niet erg groot te zijn. Uit een opiniepeiling die half december werd uitgevoerd door de Londense krant The Times, bleek dat 66% van de kiezers tegen de wetswijziging is, terwijl slechts 21% van de ondervraagden zegt de wet te steunen.

Londen dreigt met juridische stappen

Ook de Britse regering in Londen is scherp gekant tegen het wetsvoorstel, omdat de veranderingen het hele Verenigd Koninkrijk zouden treffen en niet alleen Schotland. De Britse regering heeft zelfs gedreigd met juridische stappen tegen het Schotse parlement als het wetsvoorstel wordt aangenomen.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.