fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Geschokte reacties op Amerikaans schietdrama; paus pleit voor strengere wapenwetten

Selinde van Dijk-Kroesbergen 25 mei 2022
image
Vrouwen uit Uvalde, Texas, troosten elkaar na het bloedbad in een plaatselijke basisschool. Foto: CNS - Marco Bello, Reuters

Amerika is vannacht voor de tweede keer in korte tijd opgeschrikt door een schietpartij. Een achttienjarige jongeman doodde minstens negentien kinderen en twee volwassenen op een basisschool in Texas. Paus Franciscus zegt in een eerste reactie dat het nieuws “zijn hart breekt”.

De dader, Salvador Ramos, woonde in Uvalde, de plaats waar ook de basisschool staat. De gouverneur van Texas liet weten dat de dader gewapend was met een pistool en mogelijk een geweer. De politie doodde de dader. Over het motief van de dader is niets bekend.

Volgens de paus is de tijd aangebroken voor strengere wetten op wapenverkoop.

‘Bescherm mensen tegen de plaag van wapengeweld’

“Met een gebroken hart over het bloedbad op de basisschool in Texas, bid ik voor de kinderen en volwassenen die zijn omgekomen en voor hun families”, zei de paus vanochtend na zijn algemene audiëntie.

image
Paus Franciscus bij de algemene audiëntie vanochtend. Foto: CNS - Paul Haring

“Het is tijd om te zeggen: ‘Genoeg!’ aan de willekeurige handel in wapens”, zei de paus. “Laten we er allemaal aan werken om ervoor te zorgen dat dergelijke tragedies nooit meer gebeuren.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook bisschop Edward Malesic (61) van het bisdom Cleveland in de staat Ohio hint in zijn verklaring op de website van het bisdom naar het wijzigen van de wet voor wapenbezit:

“Moge ons getuigenis van gebed en solidariteit mensen tot actie aanzetten en leiden tot betekenisvolle veranderingen die de veiligheid op school en de veiligheid van alle mensen tegen de plaag van wapengeweld bevorderen, en de opbouw van een levenscultuur aanmoedigen.”

“Het is tijd om te zeggen: 'Genoeg!' aan de willekeurige handel in wapens”
- Paus Franciscus

Iets minder expliciet is bisschop van Fort Worth in de staat Texas, Michael Olson (55). Hij schrijft:

“Laten we bidden voor de families van deze kinderen die zijn omgekomen of getraumatiseerd door deze kwaadaardige actie en laten we serieuze stappen vooruit zetten in het beschermen van kwetsbare levens en het bevorderen van gerechtigheid voor de veiligheid van onze kinderen.”

‘Verwoestende tragedie’

Andere bisschoppen laten zich vooralsnog niet uit over de wet op wapenbezit, maar betuigen hun medeleven met de slachtoffers.

image
Mensen staan buiten bij de Robb Elementary School in Uvalde (Texas) waar op 24 mei 2022 een scholier een bloedbad aanrichtte. Paus Franciscus vindt het tijd voor veranderingen in de wet op wapenverkoop. Foto: CNS - Marco Bello, Reuters

Aartsbisschop Gustavo Garcia-Siller (65) van San Antonio in de staat Texas twittert:

“God, heb medelijden met onze kinderen, hun families, hun gemeenschappen. Met nog een schietpartij in ons land wordt het steeds meer duister. Laten we elkaar helpen om licht en warmte te ontsteken. Laten we elkaar nabij zijn. Gebeden zijn nodig.”

https://www.kn.nl/donaties/

Bisschop Malesic van het bisdom Cleveland schrijft verder nog:

“We zijn overweldigd door verdriet over deze verwoestende tragedie en het daaruit voortvloeiende verlies van onschuldige levens. We rouwen met degenen die kinderen en geliefden hebben verloren, en we vragen God om genezing voor degenen die gewond zijn geraakt. Als gelovige mensen veroordelen we het kwaad van geweld en bidden we om het geschenk van vrede.”

Bronnen: CNS en CNA