<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Gevaarlijk pad’: Franse bisschoppen roepen op tot protest tegen nieuwe wet op bio-ethiek

Catholic News Service 9 oktober 2020
image
'Hou jullie bezig met kinderen, niet met het maken van wezen': een eerdere demonstratie tegen de nieuwe wet op de bio-ethiek in Parijs. Foto: CNS Photo - Benoit Tessier, Reuters

De Franse bisschoppen roepen katholieken en anderen op zich aan te sluiten bij massale protesten tegen een door de overheid gesteund wetsvoorstel dat de mogelijkheden voor abortus en embryo-onderzoek zou uitbreiden. Ook zou de wet ivf-behandelingen voor lesbiennes en alleenstaande moeders mogelijk maken.

“Er wordt steeds meer druk uitgeoefend op de Nationale Vergadering om de abortusvoorwaarden verder uit te breiden. Dit gebeurt onder het mom van vrouwenrechten en gelijkheid en om afstamming terug te brengen tot een simpele wilsdaad door degenen die ouders willen worden. Een kind wordt niet langer ontvangen, maar gezocht, geproduceerd en gekozen”, aldus een verklaring van de Permanente Raad van de Franse bisschoppenconferentie.

‘Een gevaarlijk pad’

“We nodigen alle burgers, in het bijzonder katholieken, uit om zich over deze zaken te informeren en hun bedenkingen en weerstand kenbaar te maken. Onze samenleving mag zich niet stiekem op een gevaarlijk pad voor de toekomst van de mensheid laten meesleuren”, stelden ze.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Landelijk weekend van demonstraties

De verklaring komt in de aanloop naar een landelijk weekend van demonstraties tegen het concept voor een ‘Wet betreffende bio-ethiek’, dat dit najaar definitief zou moeten worden goedgekeurd.

De bisschoppen schrijven al veel eerder hun bezorgdheid te hebben geuit over de wet, waarvan algemeen wordt verwacht dat die soortgelijke wetgeving in andere landen zal stimuleren. Ze rekenen op de wetgevers om “het onderwerp serieus te nemen”.

Campagnebelofte Macron

De wet was een belangrijke belofte van president Emmanuel Macron toen hij in 2017 campagne voerde voor het presidentschap.

“Kan een samenleving broederlijk zijn als ze moeders in nood niets anders te bieden heeft dan uitschakeling van hun kinderen?”
- De Franse bisschoppen

Volgens de bisschoppen moet het voorstel tegen het licht worden gehouden van paus Franciscus’ nieuwe encycliek Fratelli Tutti. De paus roept daarin de wereld op om “zich niet te beperken tot een horizon van politieke en economische mechanismen, maar te kiezen voor broederschap met de armen”.

Broederlijke samenleving?

De Franse bisschoppen vragen zich of een samenleving broederlijk kan zijn “als ze moeders in nood niets beters te bieden heeft dan de uitschakeling van hun kinderen? Kan een samenleving broederlijk zijn als ze de geboorte organiseert van kinderen die geen vader zullen hebben? Kan een samenleving broederlijk zijn als ze de rol van moeder en vader niet langer erkent en niet langer erkent dat de rechtmatige plaats voor het verwekken van een mens de lichamelijke vereniging van man en vrouw is?”

Embryo’s creëren voor stamcellen

Het wetsvoorstel werd in oktober 2019 in eerste lezing aangenomen.

Indien het van kracht wordt, worden abortussen mogelijk bij “psychosociale problemen” van de moeder. Ook zou het mogelijk worden embryo’s te creëren enkel om stamcelbehandelingen bij oudere broers of zussen uit te kunnen voeren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Meer ivf

Naast uitbreiding van ivf, die momenteel beperkt is tot heteroseksuele paren bij wie onvruchtbaarheid is vastgesteld, zal de maatregel ook “gedeeld moederschap” mogelijk maken. Daarbij wordt een bevruchte eicel van een vrouw in de baarmoeder van een ander wordt geplaatst.

Wetteloosheid

De Franse bisschoppen wijzen verder op een toenemende wetteloosheid in Frankrijks steden. Christelijke, islamitische en joodse gebedsplaatsen worden ontheiligd en mensen worden “bespot, soms aangevallen en zelfs vermoord vanwege hun werkelijke of vermeende religieuze overtuiging”.

‘Werken aan broederlijke relaties’

“Het bestrijden van geweld en het monitoren van gedrag zijn ongetwijfeld noodzakelijk, maar dit zal ontoereikend en machteloos blijven als we niet allemaal werken aan het opbouwen van broederlijke relaties die betekenis geven aan vrijheid en gelijkheid.”

“Een cultuur van respect, wederzijdse kennis en acceptatie van anderen groeit niet door bevelen”, aldus de bisschoppen. “Een verdieping van het geloof gaat hand in hand met een grotere openheid van hart en geest.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.