<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Een vrouw maakt een selfie bij de Hagia Sophia in Istanboel. Foto: CNS Photo - Murad Sezer, Reuters
Buitenland

Griekse premier vraagt paus en Poetin om hulp rond Hagia Sophia

Roel Weerheijm 23 juli 2020

Vrijdag wordt de Hagia Sophia in Istanboel opnieuw in gebruik genomen als moskee. De Griekse president Katerina Sakellaropoulou heeft enkele wereldleiders, onder wie paus Franciscus, gevraagd om hulp bij het behouden van status quo rond de voormalige Grieks-orthodoxe basiliek.

De Turkse beslissing om er opnieuw een moskee van te maken “kwetst degenen die dit grote symbool van het christendom beschouwen als deel van de gehele menselijkheid en als werelderfgoed”, aldus Sakellaropoulou.

Atatürks museum

Sakellaropoulou bepleit een behoud van de geldende status quo. Daarmee doelde ze op de toegankelijkheid voor gelovigen en toeristen die de Hagia Sophia geniet sinds Mustafa Kemal Atatürk er in 1934 een museum van maakte.

De beslissing van Atatürk was symbolisch en benadrukte dat de republiek Turkije seculier was. Sindsdien zijn mozaïeken van de Maagd Maria, Johannes de Doper, Justinianus I en de Byzantijnse Keizerin Zoë Porphyrogenita zichtbaar voor publiek.

Politieke motieven

Sakellaropoulou vroeg paus Franciscus begin deze week om hulp om internationale steun te vergaren om de Turkse leiders van gedachten te doen veranderen. Verderop in de week vroeg ze ook de Russische president Vladimir Poetin om hulp.

Eerder wees de paus al op de politieke motieven van de Turkse regering. Sakellaropoulou ziet die motieven als een beweging weg van secularisme, en van principes van tolerantie en pluralisme.

Paus op gastenlijst

Overigens trok de Turkse president Erdogan zich daar tot nog toe weinig van aan; hij plaatste paus Franciscus doodleuk op de gastenlijst voor de ceremonie die morgen zal plaatsvinden.

Timing

In het gesprek betuigde paus Franciscus Griekenland dank voor de humanitaire hulp aan vluchtelingen en migranten. Hij gaf aan te hopen dat de omstandigheden hem zouden toestaan om Griekenland in 2021 te bezoeken.

De timing van de hulpvraag van de Griekse president is belangrijk. Premier Erdogan van Turkije heeft de paus uitgenodigd om op 24 juli aanwezig te zijn bij de heropening van de Haga Sophia als de ‘Ayasofya moskee’.

Iconen

Als het gebouw als moskee in gebruik wordt genomen, zullen de beroemde iconen en een aantal serafijnen in de koepel, op z’n minst worden bedekt tijdens islamitische gebedsdiensten.

Grootste gebouw

De Hagia Sophia staat op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed. Ze werd in 537 geopend, door de Romeinse keizer Justinianus. Het was een tijd lang het grootste gebouw én de grootste kerk ter wereld.

Tot de val van Constantinopel in 1453 was de kerk zetel van de patriarch van de stad.

Verdriet

Op 10 juli ondertekende Erdogan een decreet waarmee de Hagia Sophia een moskee wordt. Twee dagen later uitte de paus zijn droefheid over deze beslissing.

Bronnen: Catholic News Agency, De Standaard

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.