<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Herverkiezing Modi slecht nieuws voor Indiase christenen’

KN Redactie 28 mei 2019
image
Christenen in India worden vaak bedreigd en geïntimideerd. CNS photo/Anto Akkara

De herverkiezing van premier Narendra Modi is reden tot zorg voor christenen in India. Sinds 2014, het jaar waarin zijn partij aan de macht kwam, is het geweld tegen religieuze minderheden geëscaleerd. Hulporganisatie Open Doors roept de internationale gemeenschap op om druk uit te oefenen op de Indiase overheid.

Modi behaalde vorige week een ruime overwinning bij de parlementsverkiezingen. Zijn Bharatiya Janata-partij (BJP) kan rekenen op een absolute meerheid. Hoewel Modi populair is in India, staan religieuze minderheden zoals christenen en moslims steeds meer onder druk. 

‘Haat en intolerantie’

Volgens de BJP moet India weer een hindoeland worden. De partij heeft nauwe organisatorische banden met de Rashtriya Swayamsevak Sangh, een hindoenationalistische organisatie die er opuit is om India te zuiveren van niet-hindoes.

Volgens Open Doors hebben radicale hindoes tijdens de vorige ambtstermijn van Modi “een atmosfeer van haat en intolerantie ten opzichte van andere minderheden gecreëerd”. Vooral christenen en moslims moeten het ontgelden.

De hulporganisatie voor vervolgde christenen spreekt van “een escalatie van geweld, sociale uitbanning, vernieling van bezittingen, hatelijke taal, verstoring en veroordeling van niet-hindoeïstische activiteiten en valse beschuldigingen van bekeringsdrang”. 

Dramatische toename geweldsincidenten

De internationale gemeenschap mag deze schendingen van mensenrechten niet negeren, aldus Open Doors, dat vreest dat met de overwinning van de BJP het geweld door zal gaan.

In 2014, het jaar waarin Modi aan de macht kwam, waren er 147 incidenten tegen christenen. In 2015 groeide dat naar 181 en in 2016 steeg het aantal geweldsincidenten dramatisch, naar 443.

Dat aantal werd in 2017 binnen zes maanden al bijna gehaald; ruim 400 tot en met 23 juni. In het eerste kwartaal van 2019 registreerde de hulporganisatie 216 incidenten, waaronder twee moorden.

“India behoort tot de tien landen in de wereld waar christenen het zwaarst worden vervolgd om hun geloof.”
- Open Doors

Sterk en inclusief India 

De Indiase katholieke Kerk feliciteerde Modi zaterdag met zijn overwinning. Kardinaal Oswald Gracias schreef in een verklaring dat de Indiërs een duidelijke mandaat voor een stabiele en effectieve regering hebben gegeven.

De voorzitter van de Indiase bisschoppen riep Modi op om leiding te geven aan “een sterk en inclusief India”. De Indiase kardinaal riep de premier vorig jaar op om vastberaden op te treden tegen geweld tegen religieuze minderheden.

Christenvervolging 

In het land is tachtig procent van de bevolking hindoe. Moslims vormen met bijna vijftien procent de grootste religieuze minderheidterwijl het aantal christenen twee procent van de bevolking uitmaakt. 

India staat op plaats 10 van de Ranglijst Christenvervolging van Open DoorsHet land behoort daarmee tot de tien landen in de wereld waar christenen het zwaarst worden vervolgd om hun geloof.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.