<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Hondurese priester: ‘Trump kan muren bouwen wat hij wil, de migratie zal aanhouden’

Catholic News Service 4 september 2019
image
Een migrantenkaravaan onderweg naar de VS Foto: CNS Photo - Adrees Latif, Reuters

De Hondurese jezuïet Ismael Moreno heeft migranten tientallen jaren in Noord-Honduras zien vertrekken, te beginnen met zijn eigen broer, die in 1989 naar de Verenigde Staten vertrok. De afgelopen maanden vertrokken ook andere mensen die hem nabij waren. “De migratie zal niet afnemen”, voorspelt hij.

Onlangs vertrok een collega van Radio Progreso – een station dat maatschappelijke thema’s een stem geeft -, de dochter van de schoonmaker van het radiostation en de conciërge van zijn zus. Ze vertrokken richting de VS ondanks de pogingen van president Donald Trump en zijn regering om asielzoekers te ontmoedigen en te belemmeren de VS binnen te komen.

‘Muur van uitsluiting en geweld’

“Trump kan alle muren bouwen die hij wil, hij kan het hele leger langs de hele grens tussen de VS en Mexico plaatsen, hij kan de grens naar het zuiden in Guatemala verplaatsen, hij kan de gevaren (van migratie) vergroten, maar het zal de migratie niet verminderen”, zegt de priester in de kantoren van Radio Progreso. “De migratie wordt hier onderbouwd door een interne muur van accumulatie, uitsluiting en geweld.”

Migrantenstromen

Migratie is een fenomeen dat vooral de noordelijke landen van Midden-Amerika al tientallen jaren kenmerkt. Maar de uitstroom uit Guatemala, Honduras en El Salvador is de laatste jaren toegenomen, soms in de vorm van karavanen. Het leidde tot aanhoudingen langs de Amerikaanse grens.

Pater Moreno – in Honduras beter bekend als Padre Melo – heeft zich krachtig uitgesproken ter ondersteuning van migranten. Zij riskeren ontvoering, diefstal en verkrachting langs de route naar het noorden, die hen door Mexico voert.

Gebrek aan kansen

Als een van de bekendste maatschappelijke activisten van Honduras, richt hij zijn kritiek ook al lang op de interne kwesties die migranten ertoe aanzetten te vluchten: ongelijkheid, corruptie en een gebrek aan kansen in een land dat wordt beschouwd als een van de armste en meest gewelddadige van het halfrond.

Moreno wijst ook op politieke problemen, waaronder beschuldigingen van corruptie tegen hooggeplaatste politici. Die zou een van de oorzaken zijn van de massale emigratie. Het is een fenomeen dat al een tiental jaren speelt, nadat een staatsgreep in 2009 het land in chaos stortte.

De Staatsgreep

“Wat de drie verkiezingen (sinds de staatsgreep) hebben gedaan, is het land nog meer destabiliseren en de macht consolideren” van de huidige president, Juan Orlando Hernandez. “We hebben ons in de richting van een fundamenteel criminele staat bewogen.”

Hondurezen gingen deze zomer de straat op om Hernandez’ vertrek te eisen. Dat gebeurde nadat zijn broer, Juan Antonio ‘Tony’ Hernandez, voor een Amerikaanse rechtbank moest verschijnen op beschuldiging van drugs en wapenbezit.

Volgens documenten uit dat dossier zou de verkiezingscampagne van Juan Orlando Hernandez in 2013 met drugsgeld zijn gefinancierd. De president ontkent de aantijging.

Prijsstijgingen

Pater Melo en andere geraadpleegde bronnen zeggen dat verdenkingen dat drugskartels verkiezingscampagnes financieren, veel voorkomen in Honduras.

Dit jaar hebben demonstranten ook geprotesteerd tegen  voorgestelde privatiseringen in de gezondheidssector. Critici zoals pater Moreno vinden de plannen contoversieel, omdat eerdere privatiseringen leidden tot prijsstijgingen voor consumenten.

Morele decadentie

De problemen in Honduras raken ook de katholieke Kerk.  “Nu is het genoeg”, zei de Hondurese bisschoppenconferentie in een verklaring in juni waarin de politiek en het bedrijfsleven werden bekritiseerd. “We maken ons grote zorgen over de morele decadentie waarin ons land valt.”

Diezelfde vrijmoedigheid heeft pater Moreno bedreigingen opgeleverd. “Het is niet zo dat mensen een pistool tegen je hoofd zetten en zeggen: ‘We gaan je vermoorden.’ Maar er wordt een omgeving gecreëerd waarin je wordt neergezet als iemand die openbare onrust promoot of als een promotor van geweld.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.