<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Hongaarse ambassadeur: ‘Paus begrijpt ons migratiebeleid’

KNA 23 juni 2020
image
Archiefbeeld uit 2015: Hongaarse politie-agenten bewaken migranten bij een verzamelpunt vlakbij de grens met Servië. Foto: CNS photo - Marko Djurica, Reuters

Volgens de Hongaarse ambassadeur bij de Heilige Stoel, Eduard Habsburg, zijn de opvattingen van Hongarije over vluchtelingen minder ver van het standpunt van de paus verwijderd dan vaak wordt afgeschilderd.

In een interview met het Duitse katholieke persbureau KNA zei Habsburg afgelopen maandag dat hij had geconstateerd dat paus Franciscus “uitspraken deed die een beetje in strijd zijn met elementen van het Hongaarse migratiebeleid. En ik zie uitspraken die erg in lijn zijn met Hongarije.”

‘Zorgvuldig afwegen’

De paus veroordeelde de bouw van muren en hekken, zei Habsburg. Maar de paus had ook gezegd “dat migranten en vluchtelingen de waarden van het gastland moeten respecteren”.

Verder had paus Franciscus tegen de ambassadeurs gezegd dat “een land zorgvuldig moet afwegen of het migranten kan opnemen, en of dit zelfs mogelijk is vanuit cultureel oogpunt”, zei Habsburg. Daarom had de paus “zeker begrip getoond voor verschillende benaderingen in het migratiebeleid.”

Gesloten-deurbeleid

Sinds de zomer van 2015 voert Hongarije een relatief streng gesloten-deurbeleid ten aanzien van migranten en vluchtelingen die Europa proberen binnen te komen via de Balkan. In sommige Europese landen wordt dit bekritiseerd als onmenselijk en onwettig.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.