Jimmy Lai, een katholieke mediamagnaat en prominente figuur in de prodemocratische beweging in Hongkong, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertien maanden. Hij krijgt de straf voor deelname aan een verboden wake ter herdenking van het studentenprotest dat in 1989 bloedig werd neergeslagen op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing.
Lai (74) en twee mede-activisten kregen maandag hun straf te horen. Vorige week donderdag werd Lai samen met ex-journalist Gwyneth Ho en mensenrechten-activist Chow Hang Tung schuldig bevonden aan “opruiing” en deelname aan een “onwettige bijeenkomst”.
Tijdens zijn proces betoogde Lai dat hij tijdens de wake op persoonlijke titel kaarsen had aangestoken. Ook zei hij niemand te hebben aangespoord om deel te nemen aan de ongeoorloofde bijeenkomst, meldde de BBC.
Lai nam op 4 juni 2020 samen met duizenden mensen deel aan een verboden wake om de slachtoffers van het bloedbad op het Tiananmen-plein te herdenken. In Hongkong worden hiervoor elk jaar wakes gehouden. De wake van 2020 had volgens de overheid niet mogen doorgaan omdat ze was geannuleerd vanwege zorgen over Covid-19. Ook afgelopen jaar werd de herdenking vanwege de coronapandemie verboden.
Lai schreef in een verklaring die werd voorgelezen door zijn advocaat: “Laat me de straf van deze misdaad ondergaan, zodat ik de last en glorie kan delen van die jonge mannen en vrouwen die hun bloed hebben vergoten [tijdens het bloedbad van 1989] om de waarheid te verkondigen, gerechtigheid en goedheid.”
Lai zit al een gevangenisstraf uit voor deelname aan een protestmars en aan een gebedsmars in augustus. Hij zal tegelijkertijd zijn jongst straf uitzitten.
De veroordelingen zijn voor velen een bewijs dat China meer grip op Hongkong wil krijgen. Lai steunt al meer dan 30 jaar de prodemocratische beweging in Hongkong. Deze wordt door China als een gevaar gezien.
Op 1 juli 2020 heeft China een controversiële nationale veiligheidswet in Hongkong ingevoerd, waarbij het de wetgevende macht van Hongkong omzeilt. Door dit te doen, kreeg de Chinese regering meer macht om de prodemocratische protesten te onderdrukken.
Volgens de nieuwe wet krijgt een persoon die is veroordeeld voor afscheiding, subversie, terrorisme of samenzwering met buitenlandse troepen (with foreign forces) een gevangenisstraf van minimaal tien jaar, met de mogelijkheid van een levenslange gevangenisstraf. Lai’s laatste straf viel niet onder deze specifieke wet, maar hij wordt wel aangeklaagd op grond van de veiligheidswet.
In juni hebben de autoriteiten van Hongkong de veiligheidswet gebruikt om bij de redactie van Apple Daily – de krant waar Lai eigenaar van is – binnen te vallen, zes personeelsleden te arresteren en tegoeden te bevriezen. Dit leidde er direct toe dat de krant noodgedwongen moest stoppen.
Bronnen: Catholic News Agency en NOS