<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Hulpbisschop in Myanmar vraagt om waakzaamheid en gebed

Carol Glatz - CNS 3 februari 2021
image
Een militaire controlepost in de hoofdstad Naypyitaw. Foto: CNS photo - Reuters

Na de militaire staatsgreep en de detentie van topregeringsleiders in Myanmar, roept de hulpbisschop van Yangon, de grootste stad en voormalige hoofdstad van het land, op tot gebed, voorzichtigheid en het aanleggen van een voedselvoorraad voor het volk.

“We moeten leven in een geest van waakzaamheid en gebed”, zei hulpbisschop John Saw Yaw Han op 1 februari tegen Fides, het persbureau van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren.

Bisschop Saw Yaw Han is bezorgd dat de situatie kritiek wordt en roept de Kerk op om “voedselreserves aan te leggen om tekorten te voorkomen” en om ” te zorgen voor voorraden medicijnen om de gezondheid van de mensen te verzekeren”.

Noodtoestand

Het leger in Myanmar pleegde op maandag 1 februari een staatsgreep en zette politieke leiders vast, onder wie Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi en president Win Myint.

Het leger riep de noodtoestand uit en zei dat generaal Min Aung Hlaing een jaar lang de leiding zou hebben over het land. Volgens het leger is er tijdens de verkiezingen in november fraude gepleegd en hadden er überhaupt geen verkiezingen plaats mogen vinden vanwege de coronacrisis.

De regerende partij van Suu Kyi won bij die verkiezingen een meerderheid van de beschikbare parlementszetels.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bidden voor vrede

VN-secretaris-generaal António Guterres zei in een verklaring: “Alle leiders moeten handelen in het grotere belang van de democratische hervorming van Myanmar, een zinvolle dialoog aangaan, zich onthouden van geweld en de mensenrechten en fundamentele vrijheden volledig respecteren.”

Kardinaal Charles Maung Bo van Yangon bezocht tijdens de coup om pastorale redenen de noordelijke staat Kachin en kon niet worden bereikt door Fides. In zijn plaats deed bisschop Saw Yaw Han een oproep aan alle katholieken om voor vrede te bidden.

Priesters moeten waakzaam zijn

Priesters moeten bijzonder waakzaam zijn, zei hij, “en de mensen die de kerk binnentreden om veiligheidsredenen controleren”.

Hij vroeg priesters en religieuzen om geen “individuele uitspraken” over de huidige situatie te doen. Hij wil de eenheid bewaren en onzekerheid en verwarring voorkomen. Hij drong er bij de priesters op aan om “toezicht te houden op liturgische diensten en alle gelovigen aan te moedigen intens te bidden voor vrede in Myanmar”.

Sterke reactie

Joseph Kung Za Hmung, directeur van het in Yangon gevestigde Gloria News Journal, vertelde Fides dat “er geen protest of bijeenkomst is in de straten van Yangon. Telefoonlijnen zijn door het hele land buiten werking, behalve in Yangon en de hoofdstad, Naypyitaw.”

“We zien echter een sterke reactie van mensen op sociale medianetwerken”, voegde hij eraan toe.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vanaf 1 februari om 4 uur ‘s ochtends begonnen gepantserde voertuigen te patrouilleren in het centrum van Yangon en dat van Naypyitaw, waar de inhuldiging van het nieuw verkozen parlement op 2 februari zou plaatsvinden.

Hmung zei: “Voorlopig wachten de burgers af. Ze vrezen dat een massaprotest zou kunnen leiden tot een definitieve staatsgreep waardoor de generaals decennialang aan de macht zouden blijven en een einde zou komen aan de ervaring van democratie.”

In Myanmar was er jarenlang – van 1962 tot 2011 – een militair bewind. Op 4 februari 2011 werd Thein Sein verkozen tot president van Myanmar, het eerste civiele staatshoofd van het land in bijna vijftig jaar.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.