fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Ierland: forse afname aantal geestelijken

KN Redactie 18 januari 2022
image
Een dominicaan bidt in het Mariaheiligdom in het Ierse Knock. Foto: CNS Photo - Cillian Kelly

Ierland kampt met een forse daling van het aantal katholieke geestelijken. Ongeveer 21% van hen is in de afgelopen drie jaar overleden.

Het Ierse landelijke dagblad Irish Examiner meldde 8 januari dat het totaal aantal Ierse geestelijken – inclusief gepensioneerden – in 2018 ongeveer 2520 bedroeg. In de drie jaar erna stierven ongeveer 520 priesters en broeders. Dit betekent dat ongeveer één op de vijf geestelijken sinds 2018 het leven liet.

Cijfers ‘aan voorzichtige kant’

De krant verwees in naar het officiële Ierse katholiek directorium. De Ierse bisschoppenconferentie kon de cijfers niet bevestigen, aangezien de statistieken lokaal worden geregistreerd door de 26 bisdommen en de religieuze ordes in Ierland.

De krant zei dat “de cijfers uit de directoria waarschijnlijk aan de voorzichtige kant, omdat niet elke religieuze orde of elk bisdom de dood van geestelijken meldt aan Veritas”, de uitgever van de directoria.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook het aantal inwoners van Ierland dat zichzelf katholiek noemt, laat een dalende trend zien. Van de bijna vijf miljoen Ieren was volgens een telling in 2011 84,2% katholiek. Dat cijfer daalde tot 78,3% in de 2016. De volgende telling vindt in april van dit jaar plaats.

Uitstel pensioen

Vorige maand voorspelde de Irish Examiner ook dat het aantal actieve priesters waarschijnlijk zal dalen als het land uit de coronapandemie komt. Geestelijken stellen hun pensionering namelijk uit om collega’s te ondersteunen die tijdens de crisis worstelen om hun gemeenschappen te dienen, zei de krant.

De krant gaf het voorbeeld van het bisdom Cork en Ross, waar negen van de 94 priesters ouder zijn dan 75 jaar. In de afgelopen vier jaar is er geen pas gewijde priester bij gekomen. Naar verwachting zal er in 2022 slechts één priester bijkomen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Diocesaan secretaris pater Michael Keohane zei: “Verschillende factoren, waaronder de Covid-pandemie, zorgen ervoor dat veel van de priesters die de afgelopen jaren met pensioen zouden gaan, voltijdse benoemingen blijven houden.”

“Als gevolg hiervan is het aantal dat de pensioengerechtigde leeftijd heeft gepasseerd hoger, en het is te hopen dat veel van deze priesters het komende jaar met pensioen zullen gaan.”

Bron: Catholic News Agency