<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Ierse bisschop wil einde make aan show-uitvaarten van bendes

KN Redactie 4 juni 2019
image
De Ierse aartsbisschop van Dublin,Diarmuid Martin. CNS photo/courtesy John McElroy

Aartsbisschop Diarmuid Martin van Dublin wil een einde maken aan ‘show-uitvaarten’ van bendeleden in de Ierse hoofdstad. Door aanhouden geweld tussen rivaliserende drugsbendes vielen in de afgelopen maanden tientallen doden. Begrafenissen vormen voor veel Ierse gangsters een ideaal moment om statussymbolen als Rolex-horloges en dure sportwagens te etaleren.

Tijdens een Mis in de St. Mary kathedraal op maandag waarschuwde Martin voor ongepast gebruik van katholieke uitvaarten. Volgens Martin heeft elke katholiek recht op een waardig afscheid, maar de aartsbisschop wil dat de zogenaamde ‘show-uitvaarten’ voortaan niet meer plaatsvinden in zijn bisdom.

“Waar kan worden vastgesteld dat individuen de directe verantwoordelijkheid dragen voor deze kwaadaardige (drugs)handel, zullen ze niet langer worden toegestaan ​​om religieuze diensten in het aartsbisdom Dublin te gebruiken om hun imago op te poetsen”, aldus Martin tijdens de homilie.

Bendeoorlog

De Ierse hoofdstad is momenteel verwikkeld in een gewelddadige strijd tussen rivaliserende drugsbendes. Die strijden om de controle van de import en verkoop van illegale drugs in Ierland. Volgens de lokale politie zou het geweld tot de dood hebben geleid van tenminste twintig bendeleden. Zowel politie als lokale autoriteiten hebben gewaarschuwd voor de negatieve invloed van de ‘show-uitvaarten’ op jongeren. Die worden door bendeleden aangegrepen om statussymbolen en hun verkregen invloed tentoon te stellen.

‘Ongekende proporties’

De aartsbisschop veroordeelde tijdens de homilie ook het bendegeweld rondom zijn kathedraal. Het recente geweld heeft volgens Martin “ongekende proporties aangenomen, met schietpartijen die zonder bezwaar plaatsvinden in de buurt van scholen en winkelcentra, waardoor gezinnen doodsbang worden en kinderen getuige zijn van bruutheid die jarenlang littekens in hun leven zal achterlaten”.

“De daders van dergelijk geweld verdienen niets dan afwijzing. Ze horen achter de tralies en hun activiteiten moeten worden ondermijnd en vernietigd”, aldus de Ierse aartsbisschop, die ook meeliep met verschillende demonstraties tegen bendegeweld in Dublin. (CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.