<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Ierse bisschoppen roepen op tot weerstand tegen nieuwe abortuswet

KN Redactie 5 januari 2019
image
Een campagne flyer van het abortusreferendum is beschreven door een tegenstander van abortus. Op 25 mei sprak een meerderheid van de Ieren zich uit voor verruiming van de abortuswetgeving. CNS - Clodagh Kilcoyne, Reuters

Het hoofd van de Ierse bisschoppen roept katholieken in het land op om weerstand te bieden tegen de nieuwe abortuswet, die op 1 januari inging. 

Volgens aartsbisschop Eamon Martin van Armagh heeft de nieuwe wet “geen morele kracht” en moet deze “weerstaan worden” door katholieken. De voorzitter van de Ierse bisschoppenconferentie zegt in een boodschap over het ingaan van de wet dat deze uit gewetensoverwegingen “niet gesteund kan worden”. 

“De nieuwe wetgeving staat vrije abortus toe tot de twaalfde zwangerschapsweek”, schrijft Martin. “Het staat ook abortus toe tot 24 weken, wanneer de gezondheid van de moeder in gevaar is, zonder opgave van redenen.” 

Ook maakt de nieuwe wet het mogelijk om tot de bevalling abortus te plegen, wanneer bij het kind een levensbedreigende ziekte wordt gediagnosticeerd die na de geboorte leidt tot overlijden, zegt de aartsbisschop. Katholieken moeten volgens Martin doorgaan met het “beperken, wijzigen en intrekken” van de nieuwe wetgeving. 

Pro-life beweging

Volgens Ruth Cullen is de Ierse pro-life beweging zwaar aangeslagen door de uitkomst van het abortusreferendum van 25 mei. De woordvoerder van organisatie Pro-Life Campaign zet zich in om de nieuwe wetgeving terug te draaien. 

“Wij zullen op vreedzame wijze onvermoeibaar strijden om de leugens aan het licht te brengen die tijdens de campagne voor het referendum verteld zijn.” Cullen zegt ook uit te kijken naar een toekomst waarbij “ongeboren baby’s in Ierland weer verwelkomd worden in het leven en beschermd worden door de wet”. 

Recht op gewetensbezwaar

Ook bisschop Brendan Leahy van Limerick sprak zich uit over de nieuwe wetgeving. Hij keerde zich tegen de beperking van het recht op gewetensbezwaar. Hoewel medisch personeel niet wordt gedwongen om abortussen uit te voeren, is men nu verplicht vrouwen met die abortus willen plegen door te verwijzen. 

Op 25 mei stemde een meerderheid van de Ieren voor verruiming van de abortuswetgeving. Het ‘abortusreferendum’ maakte een einde aan een van de strengste abortuswetgevingen van Europa. Volgens de Ierse grondwet was voorheen het leven van de moeder en van het kind gelijkwaardig en was abortus alleen toegestaan wanneer het leven van de moeder in gevaar is. (KN/CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.