<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

India: zusters Moeder Teresa mogen toch wel buitenlandse giften aannemen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 10 januari 2022
image
Een zuster van Moeder Teresa aan het werk in een weeshuis in India. Foto: CNS Photo - Rupak De Chowdhuri, Reuters

De zusters van Moeder Teresa in India mogen toch weer buitenlandse donaties ontvangen. Eerder, op Eerste Kerstdag, had de Indiase minister van Binnenlandse Zaken het onafhankelijke hulporganisaties in het land onverwacht verboden nog buitenlands geld aan te nemen. 

Afgelopen vrijdag meldde Uca News dat de regering had bekendgemaakt dat ze de benodigde vergunning – waar het allemaal om te doen was – voor de Missionarissen van Naastenliefde hernieuwde. Hierdoor kunnen de zusters opnieuw gebruik maken van buitenlandse fondsen.

Opluchting

De ommekeer van de regering zorgt voor opluchting. De zusters waren door het eerdere besluit gedwongen het voedsel en andere artikelen die ze aan de armen geven te rantsoeneren. Dit leidde tot consternatie en bezorgdheid bij de mensen in armoede die door hen werden geholpen.

Sunita Kumar, een woordvoerster van de Missionarissen van Naastenliefde, reageert tegenover UCA News blij verrast: “We hadden nooit verwacht dat onze registratie zou kunnen worden geannuleerd, maar het gebeurde. We zijn blij dat onze vergunning zonder veel vertraging is hersteld.”

Direct afhankelijk

De Missionarissen van Naastenliefde werden in 1950 door Moeder Teresa opgericht om de allerarmsten te dienen. De orde beheert verschillende instellingen in het hele land, waaronder medische centra, tehuizen voor ongehuwde moeders en scholen.

Volgens de New York Times ontvingen de zusters zo’n 11,5 miljoen euro aan buitenlandse fondsen in het financiële jaar dat tot maart 2021 liep. Vicaris-generaal Dominic Gomes van het aartsbisdom Calcutta zei dat er 22.000 mensen direct afhankelijk zijn van het werk van de zusters.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De licenties voor NGO’s vallen in India sinds 1976 onder de zogeheten Foreign Contribution Regulation Act. De geldigheidstermijn van de licentie is vijf jaar. In toenemende mate heeft de Indiase regering de afgelopen tijd toezicht gehouden op verschillen NGO’s, zo ook op Amnesty International.

Uithuiszetting

De licentieproblematiek is niet het enige waar de zusters onlangs mee te kampen hadden: op 3 januari zette het Indiase ministerie van Defensie een groep zusters uit een tehuis in de Noord-Indiase deelstaat Uttar Pradesh. De zusters runden daar een kindertehuis.

Het ministerie van Defensie beweerde dat het kindertehuis op het land staat met een huurovereenkomst van negentig jaar die in 2019 afliep. Bovendien dreigen ze de zusters met een boete van ongeveer 221.000 euro.

Intimidatie minderheden

Deze juridische problemen in India komen voort uit politieke, sociale en religieuze spanningen, evenals problemen met antichristelijk religieus extremisme. De regerende partij van premier Modi – de BJP – wordt geassocieerd met de grootste hindoe-nationalistische organisatie van het land en wordt ervan beschuldigd religieuze minderheden als doelwit te hebben.

Mgr. Thomas Menamparampil, emeritus-aartsbisschop van Guwahati, zei op 7 januari in een reactie tegen Crux: “Er lijkt een vastberaden poging te zijn om het imago van deze ‘meest bewonderde groep’ in de christelijke gemeenschap te bezoedelen.” Volgens hem is intimidatie van minderheidsgroepen in India “genormaliseerd”.

Bronnen: Crux en Catholic News Agency

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.