<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Indiase regering blokkeert buitenlands geld voor hulporganisaties

KN Redactie 4 januari 2022
image
Zusters van de missionarissen van naastenliefde in Calcutta. Vanwege een regeringsbesluit mogen de zusters geen buitenlands geld meer gebruiken voor hun projecten. Foto: CNS photo - Rupak De Chowdhuri, Reuters

Het liefdadigheidswerk van de missionarissen van naastenliefde komt in het gedrang nu de Indiase regering deze congregatie niet langer toestaat buitenlands geld te gebruiken. Het besluit past binnen een overheidsbeleid dat onafhankelijke hulporganisaties onder druk zet.

De hoofdzetel van de congregatie van de missionarissen van naastenliefde heeft al haar kloosters in India verboden buitenlands geld aan te nemen, om te voorkomen dat de regering de kloosters sluit. Sinds 1 januari mag de congregatie niet langer geld uit het buitenland ontvangen, omdat de Indiase regering de verlengingsaanvraag voor die vergunning heeft afgekeurd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het ministerie van Binnenlandse Zaken keurde de aanvraag van de congregatie af op basis van “negatieve rapporten”. De zusters, die zich voor armen en weeskinderen inzetten, zijn al meerdere malen beschuldigd van mensenhandel door de Indiase regering. Volgens een woordvoerster van de congregatie gaan de zusters in beroep tegen het besluit.

Onafhankelijke hulporganisaties gedwarsboomd

Sinds de hindoenationalistische partij van premier Narendra Modi in 2016 aan de macht kwam, worden honderden ngo’s en hulporganisaties op deze manier in hun werk belemmerd. Amnesty International trok zich in september 2020 terug uit India nadat de bankrekening van de organisatie in India was bevroren. Ook christelijke en islamitische hulporganisaties ondervinden hinder van het regeringsbeleid.

“Het intrekken van vergunningen is een manier om onafhankelijke mensenrechtenorganisaties te dwarsbomen”, legt mensenrechtenactivist John Dayal uit. “Het hoort bij de huidige trends van straatgeweld door hindoenationalisten en de maatregelen en desinformatie waaraan christenen worden onderworpen door de overheid.”

Rantsoenen

Ondertussen worden de mensen over wie de congregatie zich ontfermt slachtoffer van het beleid. De zusters van het hoofdkantoor in Calcutta, die dagelijks zeshonderd armen van voedsel voorzien, moeten de beschikbare middelen al meer dan een week rantsoeneren.

De 45-jarige bedelaar Abdul Razzak verblijft sinds Kerstmis op de stoep van het congregatiegebouw in de hoop op eten en medicijnen. Hij heeft gezelschap van enkele lotgenoten, die sinds de coronapandemie van de zusters afhankelijk zijn voor maaltijden. “De zusters hebben ons verteld dat ze misschien geen eten meer hebben voor ons”, zegt Razzak.

Regionale steun

De congregatie van de missionarissen van naastenliefde werd in 1950 opgericht in Calcutta door de heilige Moeder Teresa. De zusters van de congregatie zijn in ruim 300 vestigingen verspreid over 133 landen actief.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zuster Dominic Mary, van de missionarissen van naastenliefde uit de naburige deelstaat Orissa, vestigt haar hoop op de lagere overheidsniveaus. “De overheid van Orissa heeft bevestigd dat ze middelen zullen blijven leveren in deze moeilijke tijd. Als andere regionale regeringen ons ook steunen, kunnen we dit misschien overwinnen.”

Bronnen: Catholic News Service, Kerknet

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.