<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Iraanse ayatollah vraagt paus om hulp bij stoppen sancties

Catholic News Service 24 maart 2020
image
Ayatollah Seyed Mostafa Mohaghegh Damad Ahmadabadi in 2010, tijdens een bezoek aan het Vaticaan. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Een Iraanse geestelijke vraagt paus Franciscus om hulp bij het opheffen van de Amerikaanse sancties tegen zijn land.

In een brief aan de paus verwees hij naar het toenemend aantal doden als gevolg van corona in Iran. Er is, schrijft hij, een ernstig gebrek aan medische middelen. Dat is volgens ayatollah Mostafa Mohaghegh het gevolg van de sancties die de Verenigde Staten Iran hebben opgelegd.

Uitgenodigd op een synode

“Zonder de grondoorzaken van deze onmenselijke sancties van de Verenigde Staten te beoordelen, vraag ik, als Iraanse islamitische geleerde, nederig aan u, een geliefde wereldleider van katholieken, om tussenbeide te komen zodat die sancties worden opgeheven”, schrijft Mohaghegh.

Hij bekleedt posities binnen de Academie van Wetenschappen van Iran en de Universiteit van Teheran. Paus Benedictus XVI nodigde hem uit om in 2010 de synode voor het Midden-Oosten in het Vaticaan bij te wonen.

‘Jezus is universeel symbool van liefde’

Volgens de Iraanse ayatollah is het bevorderen van een einde aan de sancties een humanitaire daad die past bij degenen die in Jezus geloven. Want, stelt hij, Jezus is “voor de hele wereld een universeel symbool van vrede en liefde”.

De ayatollah schrijft dat hij in Iran een snelle verspreiding van het coronavirus heeft gezien, waarbij veel mensen “pijnlijk worstelden met het verlies van hun geliefden. Dit verlies werd vaak veroorzaakt door een ernstig gebrek aan medische middelen als gevolg van de sancties die werden opgelegd door de Verenigde Staten”.

‘Impact op geestelijke rust’

De sancties “hebben het lijden en de ellende van de onderdrukte Iraanse moslims enorm verergerd”, stelt hij.

“Het dwong hen talloze problemen onder ogen te zien die een diepgaande en negatieve impact hebben gehad op hun leven, hun vrede en geestelijke rust. De sancties beroofden hen bovendien van de meest fundamentele en onvervreemdbare mensenrechten.”

Overtuigd dat de paus bidt voor ‘einde aan tragedie’

Hij schreef verder dat hij overtuigd is dat de “Heilige Vader, met oprechte liefde en medeleven, blijft bidden dat deze internationale tragedie mag stoppen en dat het menselijk lijden verlichting mag vinden”.

De tekst werd ook naar de Vaticaanse missiepersdienst Fides gestuurd, die deze afgelopen vrijdag publiceerde.

Iran: zwaar getroffen door corona

Iran heeft minstens 23.000 bekende gevallen van het coronavirus en bijna tweeduizend doden gemeld. Het is een van de zwaarst getroffen landen na China, Italië en Spanje.

De regering heeft scholen en belangrijke bedevaartsoorden gesloten. Openbare vrijdaggebeden zijn geannuleerd en mensen is verzocht alle reizen te vermijden. Volgens de Iraanse Rode Halve Maan negeerden miljoenen mensen de beperkingen echter vanwege de Perzische Nieuwjaarsvakantie.

Hulp voor Iran

China, Japan, Rusland en een aantal Europese en Midden-Oosterse landen hebben Iran geholpen met bevoorrading; de economie is echter verlamd door de sancties. Iran mag de internationale markten niet op om olie te verkopen of apparatuur, waaronder medische benodigdheden, aan te kopen.

De Verenigde Staten zeiden onlangs dat ze bereid zijn Iran te helpen, maar de hoogste religieuze leider, ayatollah Ali Khamenei, zei dat dergelijke hulp moest worden geweigerd. Zondag zei hij dat de VS niet te vertrouwen zouden zijn om Iran veilige medicijnen te leveren.

Oude en nieuwe sancties

De Verenigde Staten stelden in 1995 een embargo in op handel met Iran. De sancties werden in 2016 opgeheven nadat Iran afspraken was nagekomen om zijn kernwapencapaciteit te ontmantelen.

Onder president Trump trokken de VS zich echter terug uit de deal en legden in 2018 oude en nieuwe sancties op.

Internationale kritiek op sancties tegen Iran

De Europese Unie, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties en andere internationale organen hebben kritiek geuit op de sancties vanwege hun effect op de veiligheid en het welzijn van Iraanse burgers.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.