fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Italiaanse kardinaal: ‘De Middellandse Zee is in 20 jaar een grote begraafplaats geworden’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 28 februari 2023
image
Resten van de boot die zondag schipbreuk leed spoelen aan op het strand in van Steccato di Cutro. Foto: OSV News - Remo Casilli, Reuters

Paus Franciscus en prominente Italiaanse geestelijken reageren bedroefd op de “zoveelste” schipbreuk van een vissersboot met migranten voor de Italiaanse kust. Minstens 62 mensen zijn zondagochtend verdronken. Het dodental zal naar verwachting nog fors oplopen.

Een vissersboot met vluchtelingen sloeg zondag door stormachtig weer en een ruige zee op een rots voor de kust van het Zuid-Italiaanse Crotone. Daardoor brak het doormidden.

80 mensen overleefden de schipbreuk. 62 dode lichamen zijn geborgen of spoelden aan op het strand van Steccato di Cutro, zo’n twintig kilometer van Crotone. Onder de doden zijn veel vrouwen en kinderen.

Arrestaties

Inmiddels meldt de NOS dat de Italiaanse politie twee mannen heeft aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De migranten zijn afkomstig uit Iran, Pakistan en Afghanistan. Volgens overlevenden waren er zo’n 250 mensen aan boord van het overbeladen schip, dat vier dagen eerder was vertrokken uit de Turkse havenstad Izmir.

Gebed

“Ik bid voor hen”, zei de paus na het angelusgebed op het Sint-Pietersplein, “voor degenen die gestorven zijn en voor degenen die het hebben overleefd.”

“Het land voelt diepe droefheid voor de zoveelste schipbreuk die voor onze kust plaatsvond”
- Kardinaal Matteo Zuppi

Kardinaal Matteo Zuppi – voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie – sprak ook over de tragedie. “Het land voelt diepe droefheid en acute pijn voor de zoveelste schipbreuk die voor onze kust plaatsvond. De slachtoffers zijn van iedereen en we voelen dat ze van ons zijn”, zei hij in een verklaring.

Hij verzekerde dat de Kerk in Italië zich heeft aangesloten bij “het gebed van de Heilige Vader voor elk van hen, voor degenen die nog steeds vermist worden en voor de overlevenden”.

Kans op herhaling

Volgens de kardinaal herinnert deze tragedie ons eraan dat “de kwestie van migranten en vluchtelingen met verantwoordelijkheid en menselijkheid moet worden aangepakt”.

https://www.kn.nl/donaties/

“De Middellandse Zee is in 20 jaar een grote begraafplaats geworden.” De kardinaal pleit voor nationale en Europese maatregelen. Men moet zich beseffen “dat als we dat niet doen, soortgelijke situaties zich kunnen herhalen”, zei hij.

Ten slotte benadrukte hij de noodzaak van “Europees en internationaal bewustzijn” dat zich vertaalt in een “structurele, gedeelde en ondersteunende respons tussen instellingen en landen”.

Gevaarlijkste oversteek

De oversteek naar Europa, wat ook wel de Middellandse Zeeroute wordt genoemd, is de gevaarlijkste oversteekroute ter wereld. Heel wat gammele en overbeladen boten haalden de afgelopen jaren het vasteland niet. Vorige week nog verdronk een groep Afrikaanse migranten.