fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Italiaanse krant: ‘Vaticaan in contact met Taliban over Afghaanse vluchtelingen’

Inés San Martín - Crux 23 augustus 2021
image
Een Amerikaanse soldaat begeleidt evacués op het internationaal vliegveld van Kabul. Foto: CNS photo - U.S. Marine Lance Cpl. Nicholas Guevara, via Reuters

Volgens de Italiaanse krant Il Tempo onderhandelt het Vaticaan via de Turkse president Erdogan met de Taliban over het opzetten van humanitaire corridors om duizenden Afghaanse vluchtelingen veilig weg te krijgen uit hun land.

Paus Franciscus gebruikt de laatste minuten van zijn zondagse angelusgebed gewoonlijk om de wereld te laten weten welk globaal conflict zijn aandacht heeft getrokken. Zijn stilte over de crisis in Afghanistan afgelopen zondag was daarom oorverdovend.

Vertrouwelijk kanaal

Een Italiaanse krant stelt echter dat de Argentijnse paus onderhandelt met de Taliban via de Turkse president Erdogan over het opzetten van humanitaire corridors waardoor duizenden Afghaanse vluchtelingen hun land veilig zouden kunnen verlaten.

Volgens Il Tempo, “is er onverwachts een vertrouwelijk kanaal geopend tussen de Heilige Stoel en de Taliban om een humanitaire corridor tot stand te brengen”. Er zou onderhandeld worden door paus Franciscus, de Congregatie voor de Oosterse Kerken, president Erdogan en de Taliban. De Heilige Stoel heeft het bericht tot op heden niet bevestigd noch ontkend.

Stilte over Afghanistan

Paus Franciscus heeft weliswaar goede banden met een groot deel van de islamitische wereld, maar de Heilige Stoel heeft geen diplomatieke banden met Afghanistan, waar 99 procent van de bevolking moslim is. Franciscus sprak afgelopen zondag in het geheel niet over de dramatische situatie op het vliegveld in hoofdstad Kabul waar veel Afghanen proberen weg te komen uit het land.

Dat deed hij een week ervoor nog wel toen de VS net begonnen waren met het terugtrekken van hun troepen na een twintig jaar durende oorlog.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Overheidsbronnen

De bewering over gesprekken tussen het Vaticaan en de Taliban werd gedaan door de Italiaanse journalist Luigi Bisignani in een brief aan de hoofdredacteur van Il Tempo. Bisignani citeert overheidsbronnen en bronnen uit het parlement om toe te lichten wat er achter de diplomatie schermen gebeurt van de as Italië-Heilige Stoel-Afghanistan.

Volgens de ervaren journalist is het Vaticaan, meer dan de EU en de NAVO, in staat met de Taliban te onderhandelen over mogelijke humanitaire corridors. Het staatssecretariaat van de Heilige Stoel en de Congregatie voor de Oosterse Kerken zouden een dialoog met de Taliban zijn gestart, met Erdogan als bemiddelaar.

Humanitaire corridors

Eerder deze week riep de Gemeenschap van Sant’Egidio samen met een groep Italiaanse protestantse Kerken al op tot het opzetten van humanitaire corridors om Afghanen in nood te helpen. “Europa moet handelen om bescherming te garanderen van de mensen die Afghanistan ontvluchten.”

Al meer dan zes jaar werken het katholieke Sant’Egidio en de protestantse Kerken samen om humanitaire corridors op te zetten vanuit Libanon. Binnenkort wordt dankzij hun werk de humanitaire corridor voor tweehonderd vluchtelingen vanuit kampen in Libië geopend.

Eerdere pogingen

Op basis van die ervaring willen de organisaties “een soortgelijk project uitvoeren ten gunste van Afghaanse vluchtelingen. Wij zijn bereid samen te werken met overheden, lokale regeringen en andere organisaties die aan dit urgente humanitaire project mee willen werken”, zeggen ze.

Sant’Egidio speelde eerder een grote rol bij de hulp aan Syrische vluchtelingen die gestrand waren op het Griekse eiland Lesbos. Daardoor kon een aantal van hen naar Italië vluchten op een vlucht die paus Franciscus terug naar Rome bracht na zijn bezoek aan Lesbos.

https://www.kn.nl/abonnementen/