fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Italiaanse politie vindt gestolen reliekschrijn na meer dan dertig jaar terug

KN Redactie 6 mei 2021
image
De veertiende-eeuwse reliekschrijn werd in 1989 gestolen en onlang bij een Siciliaanse kunstverzamelaar teruggevonden. Foto: CNA - Carabinieri

Een gespecialiseerd Siciliaans politieteam heeft onlangs tien gestolen sacrale voorwerpen bij een kunstverzamelaar teruggevonden. De items waren ruim dertig jaar zoek.

Het gaat om onder andere een reliekschrijn, een verguld middeleeuws kruisbeeld en zes zilveren kelken, die in de nacht van 10 juli 1989 door vier mannen uit een museum waren gestolen. De buit werd gevonden tussen nog meer gestolen voorwerpen in het huis van een Siciliaanse kunstverzamelaar.

‘Bijna ongekende vondst’

De Vaticaanse Musea zullen de komende zes maanden besteden aan het restaureren van de items. Na de herstelwerkzaamheden geven ze de voorwerpen terug aan het Toscaanse aartsbisdom Siena-Colle di Val d’Elsa-Montalcino, waar de diefstal plaatsvond.

Directrice Barbara Jatta van de Vaticaanse Musea noemde de ontdekking een “bijna ongekende vondst vanwege het belang dat deze relikwieën en objecten hebben. Niet alleen vanuit historisch-artistiek oogpunt, maar ook vanuit een devotionele invalshoek”, zo zei zij tijdens een persconferentie waarin het nieuws over de ontdekking naar buiten werd gebracht.

Behandeling met toewijding

De meer dan zeshonderd jaar oude reliekschrijn is ernstig beschadigd. “We zullen die niet alleen professioneel behandelen, vanuit het oogpunt van conservering, restauratie en onderhoud, maar ook met de toewijding die dit soort werk verdient”, zei Jatta.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Abdij van San Galgano

De sacrale voorwerpen zijn gemaakt door edelsmeden uit Siena en Rome en waren eeuwenlang n het bezit van de abdij van San Galgano. Deze abdij is bekend om het zwaard dat een twaalfde-eeuwse ridder uit Toscane in een rots stak. De ridder – Galgano Guidotti – werd na visioenen van de aartsengel Michaël kluizenaar en werd in 1185 heilig verklaard.

Van de elf gestolen voorwerpen wordt nu alleen nog een zilveren kelk uit de zeventiende eeuw vermist. Kort na de diefstal werden drie Sicilianen en een Toscaanse man gearresteerd. Het is onbekend wie de opdracht heeft gegeven.

Bron: Catholic News Agency