<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Italië trekt 1,8 miljard uit voor een toegankelijker en veiliger Rome in het Heilig Jaar 2025

Elise Ann Allen - Crux 19 januari 2023
image
Een menigte op het Sint-Pietersplein. Voor het Heilig Jaar 2025 verwacht de stad Rome miljoenen bezoekers: de laatste twee Heilige Jaren trokken 21 en 25 miljoen pelgrims. Foto: CNS - Vatican Media

Het aankomende Heilig Jaar zal miljoenen pelgrims naar Rome lokken. Daarom is de Italiaanse regering van plan 1,8 miljard euro vrij te maken voor allerlei projecten die de infrastructuur van de hoofdstad moeten verbeteren.

Zeker twintig miljoen pelgrims worden in Rome verwacht voor het Heilig Jaar dat paus Franciscus voor 2025 heeft uitgeroepen. Daarom heeft de regering een plan aangekondigd om 1,8 miljard euro te besteden aan projecten die de stad gereed moeten maken voor dat astronomisch hoge bezoekersaantal. Volgens de Romeinse burgemeester Roberto Gualtieri wordt de stad zo in de komende twee jaar schoner en toegankelijker gemaakt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een comité bestaande uit zowel Vaticaanse als gemeentelijke functionarissen is belast met de organisatie van het evenement. De Vaticaanse delegatie wordt geleid door aartsbisschop Rino Fisichella, ondervoorzitter van het Dicasterie voor de Evangelisatie.

‘Pelgrims van hoop’

In december 2024 zal paus Franciscus de zogenaamde ‘heilige deur’ van de Sint-Pietersbasiliek openen; met dat symbolische gebaar opent hij ook het Heilig jaar, dat tot Driekoningen 2026 zal duren. Het thema van het Jaar luidt ‘Pelgrims van hoop’ en wordt door het Vaticaan omschreven als een jaar van “hoop en vertrouwen” in een tijdperk waarin de wereld gegeseld wordt door oorlogen, de coronapandemie en klimaatproblematiek.

image
Paus Franciscus opent de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek in 2015. Met dit symbolische gebaar wordt een Heilig Jaar traditioneel geopend. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Heilige Jaren worden sinds 1490 elke 25 jaar gevierd als perioden van bekering en aandacht voor Gods barmhartigheid en de vergeving van zonden. De vier pauselijke basilieken in Rome trekken gedurende zo’n jaar talloze pelgrims. Wie tijdens een Heilig Jaar een bedevaart naar Rome aflegt, kan een volle aflaat verdienen.

Het vorige Heilig Jaar werd in 2000 gevierd door paus Johannes Paulus II. Daar kwamen ongeveer 25 miljoen mensen op af. Pausen kunnen ook een ‘buitengewoon’ Heilig Jaar uitroepen, dat niet in het kwart-eeuwse ritme valt en ook geen jaar hoeft te duren. De laatste keer was in 2015 en 2016, toen paus Franciscus het Heilig Jaar van de Barmhartigheid had uitgeroepen. Daarvoor kwamen 21 miljoen pelgrims naar Rome.

‘Essentiële’ werkzaamheden

Het is gebruikelijk dat het Romeinse stadsbestuur een Heilig Jaar aangrijpt om de nodige aanpassingen aan de infrastructuur van de stad te doen. Volgens burgemeester Gualtieri richten de werkzaamheden zich op vier pijlers: mobiliteit, duurzaamheid, herontwikkeling en gastvrijheid. Naast het bedrag van 1,8 miljard wordt nog eens een half miljard uitgegeven aan 335 projecten die uitgevoerd worden vanuit het Italiaanse coronaherstelfonds.

De geplande werkzaamheden zijn volgens de regering “essentieel en niet uit te stellen”. De plannen werden gepubliceerd na de ontmoeting tussen paus Franciscus en de Italiaanse premier Giorgia Meloni, die op 10 januari voor het eerst een besloten ontmoeting hadden.

Pelgrimspaden

In de plannen is onder meer 199 miljoen voorzien voor wegwerkzaamheden. Tussen de Engelenburcht en de Via della Concilliazione, de belangrijkste straat richting de Sint-Pietersbasiliek, wordt een voetgangerstunnel gebouwd. Er worden nieuwe parkeergarages en fietspaden aangelegd en het openbaar vervoer van de stad gaat fors op de schop.

https://www.kn.nl/donaties/

Ook wordt er een netwerk van ‘pelgrimspaden’ aangelegd om het voor bedevaartgangers makkelijker te maken hun weg in de stad te vinden. Daarop worden bijvoorbeeld de jeugdherberg Santa Maria della Pieta en een centrum voor pelgrims met een beperking op aangesloten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.