<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Kardinaal Barbarin: ‘Ik heb fouten gemaakt, maar niet die waarvan ik beschuldigd word’

Marta Petrosillo 25 maart 2019
image
CNS Photo - Robert Pratta, Reuters

In een interview met de Franse televisie zegt kardinaal Barbarin dat hij mogelijk fout zat door geen melding te maken van seksueel misbruik in zijn bisdom. “Als ik veroordeeld word, is dat prima.”

De aartsbisschop van Lyon werd op 7 maart veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf wegens het niet melden van seksueel misbruik door een priester uit zijn bisdom.

Fouten gemaakt

Het Italiaanse persbureau SIR meldt dat Barbarin in een interview met de Franse tv-zender KTO sprak over het verloop van zijn proces. “Ik ben drie uur doorgezaagd en ik heb alle vragen over wat ik gedaan heb helder en transparant beantwoord.”

De kardinaal, die vasthoudt aan zijn onschuld, voegde daaraan toe: “Ik heb uitgelegd wat ik heb gedaan, hoe ik het heb gedaan en waarom ik het heb gedaan. Ik geef toe dat ik fouten heb gemaakt, maar niet die waarvan ik beschuldigd word.”

In hoger beroep

Barbarin zegt dat hij in 2013 met twee misbruikslachtoffers uit zijn bisdom heeft gesproken, maar dat ze geen van twee vonden dat het aan de kardinaal was om melding te maken van het misbruik. Hoe dan ook, zegt hij nu: “Dat ik niet zelf melding heb gemaakt van de feiten, kan een fout zijn geweest, en als ik veroordeeld word, is dat prima.”

Gevraagd naar zijn reden om in beroep te gaan tegen het vonnis, zei hij simpelweg: “In Frankrijk heb ik dit recht.” Hij zegt hierin het advies van zijn advocaten te volgen en ook dat “zelfs de paus het hiermee eens is”.

Ontslag niet aanvaard

Kort na zijn veroordeling besloot de Franse kardinaal zijn ontslag aan te bieden bij de paus. Franciscus aanvaardde dat echter niet en maakte dat op 19 maart officieel bekend. Barbarin werd de dag ervoor door de paus ontvangen in een audiëntie die maar een half uur duurde.

Paus Franciscus besloot Barbarins ontslag niet te aanvaarden  “door een beroep te doen op het vermoeden van onschuld”, zo liet de kardinaal weten op de website van het aartsbisdom Lyon. Op aanraden van de paus trekt Barbarin zich nu terug voor een periode van onderscheiding. De leiding van het aartsbisdom heeft hij overgedragen aan de vicaris-generaal, pater Yves Baumgarten.

Kritiek op de paus

Er was overigens de nodige kritiek op de beslissing van de paus om het ontslag van Barbarin niet te aanvaarden. Vooral omdat de paus afgelopen zaterdag wel het ontslag aanvaardde van de aartsbisschop van Santiago, Chili. Kardinaal Ricardo Ezzati moet binnenkort voor de rechter verschijnen wegens het toedekken van misbruik door drie priesters.

Dat Ezzati inmiddels 77 is, kan de reden zijn voor de aanvaarding van zijn ontslag. Hij bereikte immers twee jaar geleden al de pensioengerechtigde leeftijd. Barbarin is echter nog maar 68 en kan het aartsbisdom Lyon dus nog jaren leiden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.