fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Kardinaal hoopt op ‘nieuwe start’ na Britse verkiezingen

KN Redactie 19 december 2019
image
De Britse premier Boris Johnson. CNS photo - Lisi Niesner, Reuters

De Britse kardinaal Nichols heeft opgeroepen het vergiftigde politieke klimaat in Groot-Brittannië “achter ons te laten, elkaar in de ogen te kijken en het goede in de ander te zien”.

De kardinaal van Westminster merkte vorige week in een verklaring op dat het recente politieke klimaat “giftig was en gedomineerd door schuld”.

Concentreren op het goede

“We moeten dat achter ons laten, elkaar in de ogen kijken en het goede in de ander zien,” zei Nichols. “Nu we richting Kerstmis gaan, vieren we de geboorte van Christus, de belichaming van Gods goedheid.”

“Het is die goedheid, die in iedere persoon geschreven staat, die we moeten zien en herontdekken. Ons concentreren op het goede in iedere persoon is de nieuwe start die we zouden moeten maken.”

Absolute meerderheid

Bij de Britse verkiezingen van 12 december behaalde de Conservatieve partij van premier Boris Johnson een ruime overwinning en verkreeg daarmee de absolute meerderheid in het Britse Lagerhuis.

Johnson omschreef zijn overwinning als een “politieke aardverschuiving” die hem het mandaat gaf dat hij nodig had om de Brexit door te voeren zonder steun van politieke rivalen.

Naar verwachting brengt de premier vrijdag de Britse uittredingswet in stemming, vlak voordat het kerstreces begint.

Bisschop opgelucht

Bisschop Philip Egan van Portsmouth liet vorige week weten opgelucht te zijn door het resultaat van de verkiezingen.

Hij zei de verkiezingsbeloften van de verliezende partijen – Labour en de Liberal Democrats –  op het gebied van liberalisering van de abortuswetgeving “huiveringwekkend” te vinden. De partijen wilden abortus decriminaliseren en op aanvraag beschikbaar maken.

Anti-life

De andere partijen hadden een “anti-life-agenda, vooral op het gebied van abortus, dus ik ben verheugd dat dit is afgewend,” zei Egan tegen Catholic News Service.

De Britse bisschoppen hadden na de publicatie van de verkiezingsprogramma’s het recht op leven aangewezen als het belangrijkste thema voor katholieken bij het bepalen van hun stem. (KN/CNS)