Een Tanzaniaanse kardinaal heeft zijn regering opgeroepen buitenlandse hulp af te wijzen die acceptatie vereist van westerse opvattingen over homoseksualiteit.
“Het is beter om te sterven van honger dan hulp te ontvangen en gedwongen te worden dingen te doen die in strijd zijn met Gods wil”, zei kardinaal Polycarp Pengo onlangs tijdens een oogstdankmis. Westerse naties “zullen ons niet meer steunen als we homoseksualiteit afwijzen”, zei Pengo, volgens AMECAE News. Hij voegde eraan toe dat “de zonde van homoseksualiteit” “strijdig is met Gods scheppingsplan en helemaal niet zou mogen worden aanvaard”.
Ongeveer een derde van de Tanzaniaanse overheidsuitgaven wordt gefinancierd met buitenlandse hulp. Amerikaanse hulporganisaties besteedden in 2016 rond 600 miljoen euro aan hulp in Tanzania. Daarvan was ongeveer een derde bestemd voor aidsbestrijding. Pengo ging niet in op welke manieren buitenlandse hulpprogramma’s normverandering ten aanzien van homoseksualiteit proberen af te dwingen. Homoseksuele handelingen zijn illegaal in Tanzania.
In 2011 dreigde de toenmalige Britse premier David Cameron buitenlandse hulp op te schorten aan landen waar homoseksuele handelingen illegaal zijn. De minister van Buitenlandse Zaken van Tanzania reageerde toen met de mededeling dat het land “zonder steun van het Verenigd Koninkrijk kan”. In juli bevestigden het Amerikaanse aidsbestrijdingsprogramma PEPFAR en de Elton John AIDS Foundation hun inzet voor een fonds voor HIV-preventie en -behandeling in Sub-Sahara Afrika. Als onderdeel daarvan geldt ook de bestrijding van “stigma, discriminatie en geweld waarmee LGBT-mensen in Afrika te maken hebben”, aldus een PEPFAR-verklaring van 24 juli.
Paus Franciscus heeft verschillende keren kritiek geuit op de “ideologische kolonisatie” en het opleggen van sociale en culturele ideologieën aan ontwikkelingslanden door rijkere landen. In 2015 veroordeelde de paus de “nieuwe ideologische kolonisatie die probeert het gezin te vernietigen”. Daartoe rekent hij onder meer pogingen “het instituut van het huwelijk opnieuw te definiëren, het relativisme, de cultuur van het kortstondige en een gebrek aan openheid voor het leven”.
Tanzania heeft een groeiende economie, maar uit recente onderzoeken is gebleken dat meer dan 75 procent van de bevolking het afgelopen jaar te kampen had met voedseltekorten. Het land heeft een van de hoogste percentages ondervoede burgers ter wereld.
Pengo (74) hield zijn gelovigen voor dat het land de westerse opvattingen over seksualiteit niet zou moeten accepteren, ongeacht de kosten. “Wij kunnen dergelijke God onwelgevallige dingen niet accepteren. Als we honger lijden omdat we geweigerd hebben om deel te nemen aan zulke daden, dan gaan we liever dood met onze God. Het accepteren van homoseksualiteit betekent ingaan tegen God”, aldus de kardinaal. (KN/CNA)