fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Kardinaal Marx niet herkiesbaar als voorzitter Duitse bisschoppenconferentie

KN Redactie 12 februari 2020
image
Kardinaal Reinhard Marx Foto: CNS photo/Julia Steinbrecht, KNA

Kardinaal Reinhard Marx heeft aangekondigd zich niet kandidaat te stellen voor een nieuwe termijn als voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie. “Ik merk dat het nu de beurt is aan de jongere generatie”, aldus Marx.

“Mijn overweging is dat ik aan het einde van een eventuele tweede ambtstermijn 72 jaar oud zou zijn, en dan zou ik ook het einde van mijn taken als aartsbisschop van München en Freising naderen”, zo schreef kardinaal Marx in een brief aan de leden van de Duitse bisschoppenconferentie.

Verrassing

De Duitse bisschoppen zullen een nieuwe voorzitter kiezen tijdens de voorjaarsbijeenkomst begin maart in Mainz. Volgens kardinaal Marx heeft hij zijn beslissing om zich niet herkiesbaar te stellen al lang geleden genomen, maar toch kwam zijn aankondiging gisteren voor velen als een verrassing.

De 66-jarige kardinaal geldt als voortrekker van de Synodale Weg, een project van kerkvernieuwing van bisschoppen en leken in Duitsland, en is tevens lid van de Raad van Kardinalen van paus Franciscus. Hij zegt zich de komende jaren meer op zijn eigen aartsbisdom München en Freising te willen concentreren.

Herwonnen vertrouwen

Het Centraal Comité van Duitse Katholieken (ZdK), de belangrijkste lekenorganisatie in Duitsland en tevens nauw betrokken bij de Synodale Weg, sprak zijn “grote spijt en hoogste respect” uit voor de beslissing van kardinaal Marx.

“Kardinaal Marx is er uitstekend in geslaagd om het vertrouwen in en de geloofwaardigheid van de katholieke Kerk terug te winnen”, aldus ZdK-voorzitter Thomas Sternberg in een reactie. Hij benadrukte dat de kardinaal “de hoop op een nieuw beeld van de Kerk in Duitsland had belichaamd”.

Synodale Weg

Kardinaal Marx zal wel betrokken blijven bij de Synodale Weg, volgens hem “een spiritueel experiment” dat eerder deze maand “positief en bemoedigend” van start is gegaan.

Niet iedereen valt hem daarin bij: met name de Keulse kardinaal Rainer Maria Woelki is uitermate kritisch op wat hij een “protestants kerkparlement” noemt dat lak heeft aan kerkelijke doctrines. “Al mijn angsten zijn in feite bevestigd”, zo liet Woelki zich ontvallen na de openingssessie eerder deze maand.

(Bronnen: CNS/KNA)