fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Kardinaal Ouellet genoemd in massabeschuldiging van onzedelijkheden

Luuk van den Einden 17 augustus 2022
image
De Canadese kardinaal Marc Ouellet is beschuldigd van aanranding in zijn tijd als aartsbisschop van Quebec. Tientallen anderen zijn eveneens beschuldigd van onzedelijkheden. Foto: CNS - Paul Haring

De Canadese kardinaal Marc Ouellet, prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen, is van aanranding beschuldigd. In een aanklacht tegen het aartsbisdom Quebec is hij samen met tientallen anderen van onzedelijkheden beschuldigd.

In een groepsvordering – een rechtszaak die een grote groep mensen samen aanspant – zijn tientallen medewerkers van het aartsbisdom Quebec beschuldigd van aanranding of andere onzedelijkheden. Dat melden de Canadese nieuwsmedia CBC en The Globe and Mail.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In totaal hebben 101 mensen getuigd; zeker 85 bisdommedewerkers, waaronder meerdere geestelijken, zouden in de periode van 1940 tot nu misstanden hebben begaan.

Verschillende malen aangerand

Kardinaal Marc Ouellet is de hoogst geplaatste geestelijke onder de beschuldigingen. De huidige prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen was van 2002 tot 2010 aartsbisschop van Quebec.

Een voormalige stagiaire bij het bisdom beschuldigt Ouellet ervan dat hij haar tussen 2008 en 2010 verschillende malen aangerand zou hebben. De kardinaal zou haar gekust hebben, haar onderrug betast hebben en haar tegen zich aangedrukt hebben. Volgens de Canadese publieke omroep CBC zou dat bij publieke evenementen hebben plaatsgevonden.

Contact met het Vaticaan

Dezelfde vrouw beschuldigt een andere priester ervan zich herhaaldelijk aan haar opgedrongen te hebben tussen 2016 en 2018. Deze priester zou haar tot orale seks gedwongen hebben.

Volgens de documenten van de rechtszaak had het slachtoffer in januari 2021 contact met het Vaticaan over haar beschuldigingen van kardinaal Ouellet. Het Vaticaan liet weten dat priester Jacques Servais belast was met het onderzoek van de kwestie, maar sinds maart 2021 is er geen communicatie over de beschuldiging bekend.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Geruchten

Een priester die ten tijde van deze zaken werkzaam was in het aartsbisdom, heeft aan Canadese nieuwsmedia laten weten dat er toen geruchten circuleerden over het gedrag van de kardinaal. De priester, die anoniem wenst te blijven, is door het slachtoffer in vertrouwen genomen over wat haar is overkomen. De priester zegt haar te geloven.

De vrouw zelf heeft in de documenten van de rechtszaak laten weten dat er veel veranderde in het aartsbisdom toen Gérald Cyprien Lacroix kardinaal Ouellet opvolgde als aartsbisschop. Lacroix bekleedt die positie nog steeds. “Hij was veel beter aangepast; hij beperkte fysiek contact tot het schudden van handen”, aldus het slachtoffer.

Geen commentaar

Het aartsbisdom Quebec heeft laten weten op de hoogte te zijn van de groepsvordering, maar wil vooralsnog niet reageren op de kwestie. Ook kardinaal Ouellet zelf geeft geen commentaar.

Het grootste deel van de onzedelijkheden zou in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw hebben plaatsgevonden. Bij veel kwesties waren minderjarigen betrokken.

https://www.kn.nl/abonnementen/