<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Kardinaal Pell doet laatste poging om vonnis te vernietigen

Catholic News Service 18 september 2019
image
Kardinaal Pell op een archieffoto uit 2017. (Foto: CNS Photo - Paul Haring)

Kardinaal George Pell, de hoogste katholieke geestelijke die ooit is veroordeeld vanwege pedofilie, heeft een verzoek ingediend bij de Australische Hoge Raad om beroep aan te tekenen tegen zijn veroordeling.

Het verzoek aan het hoogste gerechtelijke orgaan in het land is Pells laatste beroepsmogelijkheid, en werd ingediend krap een maand nadat het hooggerechtshof van de Australische staat Victoria zijn hoger beroep had verworpen. Pell werd veroordeeld voor verkrachting en aanranding van twee minderjarigen in de jaren ‘90.

Verstrekkende gevolgen

Volgens Australische media stellen Pells advocaten in hun verzoek, dat de geloofwaardigheid van één enkele getuige nooit voldoende kan zijn voor een veroordeling ‘voorbij redelijke twijfel’.

Als de zaak voorkomt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de juridische aanpak van seksueel misbruik.

Kans op beroep is klein

Het is echter nog maar zeer de vraag of de zaak überhaupt opnieuw voor de rechter zal komen. De Australische Hoge Raad besluit enkel tot een beroep wanneer de zaak van nationaal belang is op een bepaald juridisch punt of de algehele rechtsspraak, of wanneer er sprake is van een dispuut tussen rechtbanken. In het voorbije jaar werden slechts 56 van de 456 ingediende verzoeken gehoord.

Een of meerdere rechters van de Hoge Raad moeten zich nu over de zaak gaan buigen. Zij kunnen het verzoek goedkeuren of afwijzen op basis van het schriftelijke verweer, of na een extra hoorzitting. Als het al een nieuwe rechtszaak komt, zal dat niet voor 2020 zijn, verwachten Australische juristen.

Polarisatie

De Pell-zaak leidt zowel in zijn eigen land als in de wereldkerk tot gepolariseerde reacties. Vele commentatoren hebben felle kritiek geleverd op de rechtbanken die hem tot tweemaal toe schuldig verklaarden.

Slachtoffers van Pell hebben bij monde van hun advocaten laten weten boos en teleurgesteld te zijn, dat Pell nu voor een tweede maal in beroep gaat.

Kerkrechtelijk onderzoek

Er is ook nog een kerkrechtelijk onderzoek ophanden naar de kardinaal, die ooit gold als een van paus Franciscus’ belangrijkste adviseurs en die belast was met het op orde brengen van de financiën van het Vaticaan. Dat onderzoek moet uitwijzen of Pell uit het College van Kardinalen wordt gezet en of hij tot de lekenstand wordt teruggebracht.

Volgens de Vaticaanse persdienst wordt met dat onderzoek gewacht tot kardinaal Pell al zijn beroepsmogelijkheden heeft uitgeput.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.