fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Katholieke hulporganisatie wil in Kabul blijven werken onder Taliban

KNA 16 augustus 2021
image
Een jongetje maakt zich uit de voeten voor een zandstorm in een buitenwijk van Kabul. De katholieke hulporganisatie Caritas International wil zich voor de Afghaanse bevolking in blijven zetten, ondanks de machtsovername van de Taliban. Foto: CNS photo - Mohammad Ismail, Reuters

Het hoofd van het kantoor van de katholieke hulporganisatie Caritas in Kabul, de Duitser Stefan Recker, wil de hulpprojecten in Afghanistan voortzetten, ook nadat de Taliban aan de macht zijn gekomen.

“We werken niet voor de Taliban”, zei hij maandag in een interview met de Duitse omroep WDR. “We werken voor de plattelandsbevolking, voor de armen hier, voor gemarginaliseerde bevolkingsgroepen zoals vrouwen en kinderen, zoals drugsverslaafden.”

Goede signalen

De hulpprojecten in Kabul liggen momenteel stil, maar het werk in de provincies gaat “nog een beetje door”, zei Recker.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De Taliban hebben Caritas International actief gevraagd om het werk in de provincies voort te zetten. “We hebben tot nu toe zeer goede signalen van de Taliban gehoord.” De projecten omvatten werk op psychosociaal gebied, voor drugsverslaafden, voor de gezondheid van moeder en kind, evenals klassieke noodhulpprojecten.

Afwachten

Recker voegde er echter aan toe dat het afwachten was wat er na de overname zou gebeuren. Onder de Taliban zijn gematigden, maar ook radicalen. “We zullen moeten zien wie de overhand heeft.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hij wordt zelf niet bedreigd, zei hij, en verwacht ook niet dat dit zou gebeuren. Hij voegde er echter aan toe dat hij zich zorgen maakt over de Afghaanse leden van zijn team die tot religieuze en etnische minderheden behoren.

Land verlaten

Recker zei dat het nog onduidelijk is of hij het land moet verlaten. Hij voegde eraan toe dat hij ook voor Afghaanse teamleden en lopende programma’s wil blijven zorgen.