<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Katholieke leiders bedroefd en verontwaardigd over dood migranten in Kanaal

KN Redactie 26 november 2021
image
Archief: een jonge migrant uit Iran kijkt naar veerboten vanaf een strand in Calais. Foto: CNS Photo - Pascal Rossignol, Reuters

De Britse kardinaal Vincent Nichols zei donderdag dat de dood van 27 migranten die probeerden het Kanaal over te steken “een tragische oproep tot actie” is. Vier Franse bisschoppen uitten in een gezamenlijke verklaring hun diepe bedroefdheid en drongen aan op solidariteit en barmhartigheid.

Kardinaal Nichols – voorzitter van de bisschoppenconferentie van Engeland en Wales – riep op 25 november op tot “gerichte internationale samenwerking” om verdere sterfgevallen in de wateren tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk te voorkomen.

‘Iedereen is kind van God’

“Het verschrikkelijke verlies van zoveel levens in het Kanaal is een tragische oproep tot actie. Deze gebeurtenis illustreert zowel het meedogenloze kwaad van de mensenhandelaars als de wanhoop van degenen die proberen te ontsnappen aan armoede, conflicten of vervolging op zoek naar een beter leven”, aldus de aartsbisschop van Westminster.

“Iedereen is een kind van God, met een aangeboren waardigheid en waarde. Gerichte internationale samenwerking, veilige routes naar toevluchtsoorden en gezamenlijke inspanningen om armoede aan te pakken zijn allemaal nodig in het licht van een wereldwijde vloed van een wanhopige mensheid.”

Dodelijkste incident

De BBC meldde dat zeventien mannen, zeven vrouwen en drie kinderen woensdag stierven toen hun boot zonk in de buurt van de haven van het Franse Calais. Het was het dodelijkste incident in het Kanaal sinds de Internationale Organisatie voor Migratie in 2014 begon met het verzamelen van gegevens. Inmiddels heeft de Franse politie vijf mensen gearresteerd die met mensensmokkel in verband worden gebracht.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In reactie op de doden zei de Franse president Emmanuel Macron, die vandaag paus Franciscus ontmoet: “Frankrijk zal niet toestaan dat het Kanaal een kerkhof wordt.”

Dit jaar zijn meer dan 25.000 mensen in kleine boten het Kanaal overgestoken, drie keer zoveel als vorig jaar. De Britse en Franse regering verschillen van mening over hoe hiermee om te gaan.

Verontwaardigd

Katholieke leiders in het VK en Frankrijk hebben herhaaldelijk opgeroepen tot meer inspanningen om de crisis te stoppen. Vier bisschoppen van Noord-Franse bisdommen hebben een gezamenlijke verklaring afgelegd waarin ze hun verontwaardiging uiten over de dood van de migranten.

“Wederom zijn kinderen, vrouwen en mannen die alles hebben achtergelaten op zoek naar een betere wereld, verzwolgen door de zee”, zeiden ze op 25 november.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Hoe kunnen we niet om hen rouwen? Hoe kunnen we niet diepbedroefd zijn? Hoe kunnen we niet in opstand komen tegen de schande van degenen die misbruik maken van hun kwetsbaarheid en hun hoop op een beter leven voor hun families en zichzelf  door ze te beroven voordat zij hen in fragiele boten naar een zekere dood sturen?”

“Hoe kunnen we geloven dat het sluiten van grenzen en het versterken van de veiligheid een blijvende oplossing kunnen bieden voor deze migratiecrisis?”

Emoties lopen hoog op

Aartsbisschop Laurent Ulrich van Lille, aartsbisschop Vincent Dollmann van Cambrai, bisschop Olivier Leborge van Arras en hulpbisschop van Lille Antoine Herouard zeiden dat de emoties “hoog opliepen” in de katholieke gemeenschap en onder groepen die migranten bijstonden.

“De uitdagingen van de hedendaagse migratie zijn zeker complex, en wij katholieken zijn ook erg klein in het licht hiervan”, zeiden de bisschoppen.

Solidariteit en barmhartigheid

Onder verwijzing naar de woorden van de paus tijdens een Mis voor migranten in 2018, zeiden ze dat ze “met paus Franciscus geloven in een antwoord van ‘solidariteit en barmhartigheid’; ‘een antwoord dat minder gericht is op berekeningen dan op de noodzaak van een rechtvaardige verdeling van verantwoordelijkheden, een eerlijke en oprechte beoordeling van de alternatieven en een prudente bedrijfsvoering’”.

‘Drievoudig verraad’

Kardinaal Robert Sarah, de voormalige prefect van de Vaticaanse Congregatie voor Goddelijke Eredienst, vertelde het Franse radiostation Europe 1 afgelopen donderdag dat de dood van migranten een “drievoudig verraad” vertegenwoordigde.

“Jonge mensen uit Afrika worden weggehaald uit hun land, hun verstand en hun levensader”, zei de Guinese kardinaal. “Vervolgens krijgen deze jongeren Europa als een eldorado voorgeschoteld. Ze krijgen te horen dat ze alles zullen hebben, terwijl dit niet waar is.”

“En tot slot reageren we niet op de smokkelaars die misbruik maken van hun naïviteit en hen midden op zee laten sterven. We moeten dit kwaad bij de wortel bestrijden en Europa presenteren zoals het is, ook met zijn moeilijkheden.”

Bron: Catholic News Agency

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.