Katholieke leiders hebben aangedrongen op dialoog en terughoudendheid in Wit-Rusland, te midden van gewelddadige straatconflicten na de omstreden presidentsverkiezingen van 9 augustus.
“De beide partijen moeten duidelijk met elkaar om tafel om te voorkomen dat deze gevaarlijke situatie verder verslechtert”, zei Yuri Sanko, priester te Minsk en woordvoerder van de Wit-Russische bisschoppenconferentie.
“Hoewel het niet aan ons is om te zeggen wat er nodig is om de spanning weg te nemen, zullen we erop blijven aandringen dat elk gesproken woord zorgvuldig wordt overwogen om te voorkomen dat de situatie erger wordt.”
In Wit-Rusland is het al dagenlang onrustig nadat president Alexander Loekasjenko met meer dan 80% van de stemmen tot winnaar van de presidentsverkiezingen werd uitgeroepen. De uitkomst van de verkiezingen, waarvan internationale waarnemers waren uitgesloten, werd echter verworpen door de aanhangers van oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, wat leidde tot landelijke protesten.
Het onafhankelijke tv-station Belsat, gevestigd in het naburige Polen, meldde dat gewapende politie, gesteund door militairen en tanks, traangas, rubberen kogels en verdovingsgranaten had gebruikt om demonstranten in de hoofdstad Minsk uiteen te drijven. Volgens de BBC waren er hulpkreten te horen toen demonstranten met grof geweld werden gearresteerd en in politiebusjes werden gegooid. Tenminste een demonstrant is overleden.
Priester Yuri Sanko liet aan persbureau CNS weten dat hij geen informatie had over eventuele katholieke gewonden of schade aan kerkelijke eigendommen. Hij voegde eraan toe dat aartsbisschop Tadeusz Kondrusiewicz van Minsk-Mohilev de mensen had aangespoord om de rozenkrans voor vrede te bidden.
Officieel is de katholieke Kerk in Wit-Rusland politiek neutraal. Sanko: “Het is niet de taak van onze Kerk om bepaalde beoordelingen te maken van de kandidaten en programma’s. We wezen er bij de verkiezingen slechts op met welke belangrijke punten burgers rekening moesten houden bij het maken van hun keuzes.”
Het in Tsjechië gevestigde radiostation Radio Liberty meldde echter dat katholieken op 9 augustus een beroep hebben gedaan op de kiescommissie voor een “rechtvaardige en eerlijke telling van stemmen” en een internetcampagne lanceerden met de titel ‘Vervalsing: een ernstige zonde’.
Volgens Sanko betreft dat echter een “particulier initiatief van jonge mensen”. “We kunnen dit niet verbieden, aangezien ze staatsburgers zijn en het recht hebben om de sociale leer van de Kerk te onderzoeken en oordelen te vellen ten behoeve van medeburgers”, aldus de woordvoerder van de bisschoppenconferentie.
“Voorlopig, terwijl de situatie zo onduidelijk blijft, moeten we bidden voor de vreedzame ontwikkeling van onze staat en samenleving, om te voorkomen dat deze crisis uitmondt in een breder conflict. Maar er zijn enkele zeer vastberaden mensen aan beide kanten, en we moeten hopen dat de zaken niet drastisch verslechteren.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.