fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Katholieken op veel plekken ter wereld in actie rond corona-virus

Sanne Gerrits 21 februari 2020
image
Gelovigen dragen tijdens een Mis in Manila mondkapjes ter bescherming tegen het corona-virus. Foto: CNS Photo - Eloisa Lopez, Reuters

Terwijl het coronavirus zich blijft verspreiden, richten katholieken op verschillende plaatsen in de wereld zich op het bevorderen van respect voor de zieken en het zorgen voor praktische hulp en voorzorgsmaatregelen.

Het aantal zieken en doden stijgt dagelijks. Donderdag stond het dodental op 2000 en het aantal geïnfecteerde mensen op 75.000. De meeste gevallen komen in China voor, maar ook in 26 andere landen zijn gevallen gemeld. In Hongkong, Frankrijk, de Filipijnen, Japan en Taiwan bezweken in totaal vijf mensen aan het virus.

Katholieken doneren medische hulpmiddelen

Het Vaticaan heeft tussen de 600.000 en 700.000 mondkapjes gedoneerd om de verspreiding van het virus te bemoeilijken. Paus Franciscus bad eind januari op het Sint-Pietersplein voor de slachtoffers van het virus.

De Chinese katholieke hulporganisatie Jinde Charities heeft medische hulpmiddelen ter waarde van 132 miljoen dollar ter beschikking gesteld. “Gezien de ernst van de epidemie, is het topprioriteit ziekenhuizen te voorzien van medische middelen als beschermende kleding en maskers.”

Priester biedt hulp aan afgesloten dorp

In Vietnam zijn tienduizenden mensen op verschillende plekken in quarantaine gezet om besmetting te voorkomen. Het 10.000 mensen tellende dorp Son Loi, op zo’n 43 km van Hanoi, telde dinsdag vijf zieken en is door de overheid afgesloten van de buitenwereld.

De pas gewijde priester Joseph Hoang Trong Huu (35) blijft de dorpelingen bezoeken om hen pastorale en medische zorg te verlenen. Hij brengt zeep, antibacteriële lotion en maskers naar de dorpelingen en is van plan op ieder altaar de Eucharistie te plaatsen, zodat de mensen het Allerheiligste kunnen aanbidden en hoop kunnen vinden bij God.

Volgens de priester gaat het dagelijkse leven in het dorp gewoon door en hoewel iedereen het virus vreest, blijft men toch naar de kerk komen om te bidden.

Angst veroorzaakt geweld in Chinatown New York

Ook in de Verenigde Staten groeit de angst voor het corona-virus. In Chinatown in New York wordt dit gevoel zichtbaar door de toename van haatuitingen tegenover Aziatische Amerikanen. In de meestal zo drukke restaurantjes in de wijk blijven de bezoekers weg, waardoor ondernemers zeker de helft van hun normale omzet mislopen.

“De Amerikanen, en ook de toeristen en zelfs de Aziatische Amerikanen zelf zijn doodsbang. Maar sommigen reageren zich hierdoor af op hun naasten die toevallig Aziatische wortels hebben”, legt Curtis Sliwa uit.

Hij is de katholieke stichter van ‘The Guardian Angels’, een soort burgerwacht. Die patrouilleert nu in de Aziatische wijken van New York om de gemoederen te kalmeren en de intimidatie te stoppen.

Aziatische Kerk kondigt maatregelen aan

Het bisdom Hongkong heeft, met de Veertigdagentijd in aantocht, aangekondigd dat er de komende twee weken geen openbare Missen worden gevierd.

De vicevoorzitter van de Filipijnse bisschoppenconferentie liet juist weten dat er geen Missen worden geschrapt. Wel worden er voorzorgsmaatregelen genomen. Het traditionele askruisje zal komende woensdag niet, zoals gebruikelijk, met de duim op het voorhoofd van de kerkgangers worden gelegd. In plaats daarvan worden de hoofden van de gelovigen besprenkeld met de as.

Priesters vragen om repatriëring Afrikaanse studenten

Sommige Afrikaanse priesters riepen hun regering op om de 4600 Afrikaanse studenten die studeren in de provincie Hubeie, waarvan Wuhan de hoofdstad is, terug te halen naar Afrika. Vooralsnog is daar echter geen sprake van.

Bisschop (98) oudste overlevende van het virus

Er is ook goed nieuws. Inmiddels zijn veertienduizend geïnfecteerde mensen hersteld. Onder hen is de Chinese emeritus-bisschop Joseph Zhu Baoyu. Hij is met zijn 98 jaar de oudste overlevende van het corona-virus.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency, AsiaNews