<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Kerk in Nood: ‘Maak gebruik van de uitzonderingsregels op de sancties tegen Syrië’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 14 februari 2023
image
Een man ruimt op 7 februari in de Syrische stad Aleppo het puin op. De dag ervoor kwamen door aardbevingen in Turkije en Syrië tienduizenden mensen om het leven en werden er duizenden gebouwen verwoest. Internationale hulp komt een week na de ramp nog niet op gang in Syrië. ACI roept op om gebruik te maken van de uitzonderingsmogelijkheden die er op de sancties zijn. Foto: CNS - ACI, Xavier Stephen Bisits

Een week na de verwoestende aardbeving zijn er in Syrië nog nauwelijks internationale hulporganisaties actief voor reddingswerk en noodhulp. De internationale sancties houden dit tegen. Onterecht, zegt hulporganisatie Kerk in Nood (ACN). Er zijn wel degelijk uitzonderingsregels op de sancties die hulp mogelijk maken.

De voorzitter van de internationale hulporganisatie ACN deed gisteren dan ook een dringende oproep aan de internationale gemeenschap om die uitzonderingsregels goed na te leven en toe te passen.

“Het is onze plicht om hulp te bieden aan de noodlijdende burgerbevolking van Syrië, en in het bijzonder aan de snel slinkende christelijke minderheid. In hun naam smeek ik u het bestaande internationale juridische kader toe te passen, dat humanitaire uitzonderingen op het embargo mogelijk maakt.”

Controles

Het geld- en goederenverkeer naar Syrië moet op gang gebracht worden, legt Dennis Peters – woordvoerder van Kerk in Nood Nederland – uit. “Na twaalf jaar oorlog, corona en sancties hebben de Syriërs geen vlees meer op de botten. Het gaat van kwaad tot erger. We hebben projecten met gaarkeukens, dekens en babyvoeding. Maar geld en goederen komen het land niet of moeilijk in.”

Internationale controles in het kader van de sancties, met name bij banken, houden de hulp tegen. “Als we wachten totdat alles gecontroleerd is, dan komt de hulp te laat”, zegt Peters.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op dit moment weten alleen enkele congregaties en bisdommen in Syrië manieren te vinden om geld het land binnen te krijgen. Dat is alleen lang niet genoeg.

Weinig internationale respons

Aleppo en Lattakia zijn twee van de zwaarst getroffen gebieden in Syrië. Volgens Xavier Stephen Bisits, een vertegenwoordiger van ACN die Syrië bezocht, “zijn er bijna geen tekenen van internationale respons”, zo liet hij maandag 13 februari weten.

“Mijn indruk na een bezoek aan Syrië kan als volgt worden samengevat: ik zag een zee van pijn”
- Mario Zenari, apostolisch nuntius

Uit het eveneens getroffen Idlib, dat in handen van terroristen is, komt weinig nieuws. Vanochtend zou de weg ernaartoe voor het eerst geopend zijn, weet Peters te melden.

De apostolische nuntius Mario Zenari bezocht verschillende getroffen steden in Syrië. Hij sprak hier met ACN-vertegenwoordiger Bisits over: “Na een bezoek aan Aleppo, Lattakia en Jableh kan mijn indruk als volgt worden samengevat: ik zag een zee van pijn”, aldus de nuntius.

Sancties opheffen?

Veel Syriërs zijn de wanhoop nabij, vertelt Peters. “De sancties doen meer kwaad dan goed. De bevolking verhongert, maar de president – Bashar Hafiz al-Assad – wordt er niet door geraakt. De bisschoppen en de mensen in het land vragen al jaren om de sancties op te heffen. Dit zou volgens velen een goed moment zijn.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

ACN roept formeel niet op om met de sancties te stoppen. “Wij zijn een pauselijke stichting met als taak te informeren en ons netwerk beschikbaar te stellen. We zijn geen lobbyorganisatie en mengen ons dus niet in politiek”, aldus de woordvoerder.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.